Large banner

Spremite se za Prvi maj: Super trikovi za brzo i lako čišćenje roštilja

Izvor:

Žena Blic

30.04.2025

20:50

Komentari:
Спремите се за Први мај: Супер трикови за брзо и лако чишћење роштиља

Kada ste posljednji put detaljno očistili roštilj? Pred sutrašnji Prvi maj, to morate da uradite jer se na rešetki roštilja skupljaju masnoće i materije koje mogu biti kancerogene. Donosimo vam savjete kako da roštilj očistite efikasno, brzo i lako.

Ако не очистите роштиљ убрзо након коришћења, знатно теже ћете скинути све загорјеле остатке с решетака, а врло брзо након употребе роштиља могу на њему да се накупе опасне бактерије које, између осталог, привлаче инсекте.

То се неће догодити ако роштиљ знате правилно да очистите. Све може бити готово већ за десетак минута ако слиједите ове кораке.

1. "Запалите" остатке хране и масноће

Распламсајте ватру (или запалите мало угља), затворите поклопац роштиља и оставите тако 10 и 15 минута. Висока температура ојачаће остатке хране, након чега ће бити лакше да их уклоните.

Правило од два литра више не важи: Ево колико воде дневно треба унијети

Правило од два литра више не важи: Ево колико воде дневно треба унијети

2. Очистите решетке

Остатке угља с решетке уклоните полуфлексибилном четком од нерђајућег челика. Такође можете да употријебите и лоптицу од алуминијумске фолије, али боље је уложити нешто новца у добру четку за роштиљ. Биће вам лакше и одузеће вам мање времена. Ако је доња страна решетке за роштиљ јако масна, то може изазвати искре и спаљивање хране. Ту масноћу уклоните и обришите мокром сапуницом уз помоћ сунђера, па исперите и осушите пешкиром.

3. Уклоните загорјеле остатке

Скупљи плински роштиљ често има заштиту за пламеник, односно комаде метала у облику слова В, који штите млазове гаса од капљања масноће. Извадите их и уз помоћ ножа уклоните масноћу. Ако је потребно, очистите их детерџентом, оперите и осушите пешкиром. Ако, пак, имате роштиљ на дрвени угаљ, овај корак можете да прескочите.

4. Очистите унутрашњост роштиља

Очистите унутрашњост роштиља шпаклом како бисте лакше уклонили остатке масноће и како она не би утицала на укус ваше хране. Користите сапун и воду ако вам је роштиљ јако прљав.

Очекивала седморке, родила деветорке

Очекивала седморке, родила деветорке

5. Завршно "гланцање" (по жељи)

Ако сте посебно мотивисани за чишћење, можете очистити и спољашњи дио роштиља. Ако је површина од нерђајућег челика, обришите маст одговарајућим средством за чишћење челика и полумеким сунђером. За остале врсте површина довољна је и топла вода. Сад кад је све цакум-пакум, ставите коцку леда на пљескавицу и уживајте у најсочнијем месу икада.

Podijeli:

Large banner