Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je u boji. Ima li razlike i u dejstvu na organizam?
Sa stanovišta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti. Jedina razlika između bijelog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola.
Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po pozitivnom efektu na starenje. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje insulina u vašem tijelu.
Sjeme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana.
Grožđe je bogato vitaminima B1, B6, B2, A i C; ima bakra, gvožđa, magnezijuma, cinkari, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (prije svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i snižavaju krvni pritisak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće, piše Magazin Novosti.