Ako volite recepte za turšije i zimske ukiseljene đakonije, onda morate makar jednom da spremite i čuvenu šarenu salatu.
Osim što je i ukusna i mirisna, savršen je izvor vitamina za hladne jesenje i zimske dane, a pravi se veoma jednostavno.
Neko voli da je sjecka, neko da je renda, neko da je sprema "na tračice"... koji god da je vaš izbor, ako je spremite obogatićete vašu trpezu.
Sastojci za šarenu salatu od sedam kilograma:
1 kg paprika
1 kg kupusa
1 kg krastavčića
1 kg karfiola
1 kg zelenog paradajza
1 kg šargarepe
1 kg crvenog luka
Za presolac za salatu:
3 l vode
1 l sirće razblaženo 9 odsto
9 kašika soli
9 kašika šećera
1 kom vinobran
Priprema:
Temeljno operite i očistite povrće.
Kupus izribajte (isjeckajte na trake), papriku isjeckajte (na rezance ili veće kvadratiće), krastavčiće i šargarepu na kolutiće, paradajz na kriške, luk ili na trake kao i kupus ili pak kupite baš male glavice, pa ih stavite cijele. Karfiol iscjepkajte na cvjetiće.
Isječeno povrće stavite u veću plastičnu posudu i dobro ga izmiješajte.
Napravite presolac tako što ćete da pomiješate sve sastojke ida pustite da prokuva. Dok je još tečnost vrela, prelite povrće.
Pokrite posudu sa čistom krpom i zamotajte u ćebe.
Ostavite povrće tako da stoji 24 sata. Promiješajte ga dva do tri puta za to vrijeme.
Pripremite čiste tegle (da ne budu vruće).
Dobro stisnite povrće da "ne pliva", već da stoji čvrsto u tegli i da presolac bude naliveno tako da ga potpuno prekrije.
Povrće možete da spakujete i u plastičnu posudu, ili manje bure, ali takođe da bude dobro složeno i jako pritisnuto da ne pluta, potopljeno u potpunosti sa tečnošću u kojoj će da stoji.
Ostavite ovako spremljeno povrće da odstoji neko vrijeme na tamnom i hladnom mjestu i imaćete salatu u kojoj možete da uživate cijelu zimu, prenosi Telegraf.