Većina žena već počinje da priprema svoju zimnicu po već dobro poznatoj recepturi, ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo su najčešće greške zbog čega se ovo dešava.
1. Nepravilno sterilisane tegle
Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni na nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.
2. Upotreba prezrelog voća i povrća
Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška. Birajte čvrste plodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje, piše Magazin Novosti.
3. Loše mesto za čuvanje
Da bi zimnica dugo trajala, mora da se čuva na mjestu gdje nema promaje, vlage, toplote i da nije direktno izložena sunčevoj svjetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.