Izvor:
Krstarica
08.04.2025
10:59
Bez obzira na vrstu, pasulj ima veoma malo masti i kalorija. Pored toga, odličan je izvor proteina, vitamina B, folne kiseline i vlakana za snižavanje holesterola. Svako može da ga konzumira jer ne sadrži gluten.
Ако сте на дијети, слободно се опустите уз јело од пасуља с обзиром на врло мало калорија и масти којима обилује, а истовремено снабдијева тијело магнезијумом и гвожђем. Енергије вам након јела од пасуља неће недостајати, а тијелу ће пружити и праву антиоксидативну заштиту.
Многи ће застати прије припреме пасуља знајући да надима па узрокује евентуалне непријатности због стварања гасова у тијелу. Али, и за то постоји неколико трикова.
Многима је добро познато да ће пасуљ мање надимати уколико прије кувања одстоји барем неколико сати у води. Према трику из бакине кухиње, пасуљ је добро намочити и дан раније па га оставити у води преко ноћи.
Осим намакања у води, како пасуљ не би надимао, приликом кувања у воду ставите ловоров лист, ким, мајоран, мајчину душицу или ђумбир чија својства спречавају каснији настанак гасова у тијелу.
Чињеница је и да слабо кувани пасуљ изазива више гасова. Желите ли то да спријечите, пасуљ обавезно оперите (чак и онај из конзерве) и кувајте га на лаганој ватри и дуже, а не на јачој. Прањем и намакањем пасуљ губи шећере који између осталога утичу на надимање, односно каснију надутост стомака.
Наиме, када тај шећер дође у дебело цријево, бактерија која је задужена за изградњу производи непријатан мирис гаса који ће морати да напусти тијело. Искусни кувари савјетују да је пасуљ добро куван тек након што три пута проври.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu