Iako kuvanje jaja izgleda kao jednostavan posao, nije uvijek lak. Jaja najčešće popucaju tokom kuvanja. Jedan savjet stručnjaka može vam olakšati posao.
Jaja obično pucaju kada u loncu punom vrele vode udaraju jedno o drugo.
Ako pitate Lizu Stil, blogerku i autorku "The Fresh Eggs Daili Cookbook", ne morate da stavljate jaja direktno u vodu da biste ih kuvali. Umjesto toga, ona slaže jaja u korpu za paru iznad ključale vode tako da se kuvaju na pari dok se ne stegnu.
“Prednost kuvanja na pari je u tome što jaja mirno leže u korpi na pari iznad vode koja ključa, a ne udaraju jedno o drugo u loncu”, kaže ona i dodaje: “Vrelina je takođe nježnija, tako da kao dodatni bonus, ne dobijate taj čudan zeleni prsten oko žumanca”.
Stavite željenu količinu jaja u korpu, ostavljajući dovoljno prostora da para okružuje svako od njih.
Zatim stavite korpu preko lonca sa oko sva centimetra lagano ključale vode i pokrijte ih poklopcem.
Jaja kuvajte na vatri od 10 do 12 minuta ako želite tvrdo kuvano žumance.
Pažljivo vadite jaja iz korpe i potopite ih u ledenu vodu da se ohlade.
Osušite jaja prije ljuštenja.