Izvor:
Kliks
18.04.2025
11:23
Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili iskusni ljubitelj kuvanja, priprema savršene tjestenine može predstavljati pravi izazov. Prekuvana, ljepljiva ili bezukusna tjestenina lako može pokvariti i najukusniji umak.
Прво и основно правило јесте да тјестенину кувате у већем лонцу. Ако користите мању посуду с премало воде, повећава се ризик да се тјестенина слијепи и постане прекувана. Правило које препоручују професионалци је једна литра воде на сваких 100 грама тјестенине, чиме јој осигуравате довољно простора да се равномјерно скува.
Не заборавите посолити воду прије него што убаците тјестенину. Со не само да побољшава окус већ помаже и у самом процесу кувања. Немојте се бојати да ће тјестенина бити преслана - она упије само одређену количину соли, а без ње може остати безукусна.
Често се може чути савјет да се у воду дода мало уља како би се спријечило лијепљење тјестенине. Ипак, овај трик је заправо контрапродуктиван. Уље ствара слој на површини тјестенине због којег се умак теже повезује с њом.
Након што тјестенину убаците у кључалу воду, важно је одмах је промијешати како се не би слијепила. Иако не морате стајати крај лонца цијело вријеме, повремено мијешање током кувања је кључно.
Прије него што оциједите тјестенину, оставите са стране мало воде у којој се кувала. Ова вода је богата скробом и може бити одличан додатак умаку јер помаже да се боље веже с тјестенином, стварајући кремаст и уједначен финални резултат.
Уколико се придржавате ових савјета, ваша тјестенина ће сваки пут испасти савршено - без обзира спремате ли је за себе или за госте, преноси Кликс.
Najnovije
Najčitanije
18
24
18
16
18
15
18
12
18
06
Trenutno na programu
16:20
Vježbajte sa Lidijom
lajfstajl
16:30
Vijesti
informativni program vijesti
16:50
Centar dana
infotejnment
18:20
Narod priča
reportažna emisija
18:55
Marketing
marketing
19:00
ATV vijesti
informativni program vijesti
19:40
Marketing
marketing