Izvor:
Žena Blic
26.03.2025
08:55
Komentari:
0Stiglo je proljeće, i u kalendaru i gdje god se okrenemo, a već prvi dani najljepšeg godišnjeg doba uspjeli su da nam poprave raspoloženje. Krošnje se razbuktavaju, probudile su se visibabe, rane sorte kajsija i trešanja, magnolije... Uskoro će i vrtovi promijeniti svoje boje, i jedva čekamo da prostorije uljepšamo svježim buketima. A znate li koje cvijeće najduže traje?
Орхидеје, хризантеме и каранфили спадају међу најотпорније цвијеће које може да остане свјеже и недјељама након што се нађе у вази, каже Ли Ен Семјуелсон, експерт за цвјећарство. Сви волимо да мирисним букетима украсимо трпезаријски сто или неки кутак у дневном боравку, а још су нам дражи ако их добијемо од неке посебне особе. Али, како да што дуже трају? Вјечито питање...
Деликатни цвјетови, попут лала или божура, увену послије свега неколико дана. Тешко је описати разочаравајући осјећај када их ујутру затекнемо клонуле у вази... Због тога Ли Ен предлаже да умјесто ових врста одаберемо оне које су отпорније, дакле – хризантеме, орхидеје и каранфиле.
Прије свега, обратите пажњу на вазу. Најбоље су стаклене или керамичке са широким ободом, јер су мање склоне скупљању бактерија. Прије него што их ставите у воду, стабљику сваке биљке засијеците око 2,5 центиметара под углом од 45 степени, јер ће им то омогућити бољу апсорпцију воде. Обрезујте их сваких неколико дана. Такође, покупите лишће које је упало у воду.
Цвијеће држите што даље од вјештачких извора топлоте као што су гријалице и радијатори. Дуже ће трајати ако га изложите индиректној сунчевој свјетлости.
Воду редовно мијењајте, не дозволите да се превише замути како се не би скупљала прљавштина, а с њом и бактерије. И један савјет како да сами направите прехрану за цвијеће...
Помијешајте двије кашике шећера и двије кашике сирћета, и сипајте у воду. Шећер храни биљке, објашњава госпођа Семјуелсон, док сирће помаже да се снизи пХ воде, што држи бактерије на одстојању и цвијећу олакшава апсорпцију.
Najnovije
Najčitanije
06
55
06
30
06
23
00
05
23
59
Trenutno na programu