Zaboravite na klasično farbanje i otkrijte potpuno prirodan način da napravite elegantna mermerna jaja – i to bez hemikalija! Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka iz kuhinje i malo kreativnosti.
Mermerna vaskršnja jaja su čista magija, a postoji izuzetno lak i prirodan način da ih napravite. Ovako su ih ukrašavale naše bake, sve što vam treba već imate u kuhinji. Učitinite Vaskrs još magičnijim uz ovu jednostavnu tehniku!
Potrebno je:
- Ljuske crnog luka
- Sušeni cvjetovi hibiskusa (ili čaj od hibiskusa)
- Malo sirćeta
- Gaza
- Konac
- Papir za štampanje ili ambalažni papir
- Biljno ulje (za sjaj)
- Posuda i voda.
Priprema:
Iskidajte ljuske luka i isijecite papir na kvadrate jednake veličine. Jaja najprije potopite u sirće na nekoliko minuta – to će pomoći da boje prijanjaju. Na svaki papir stavite komadiće ljuske luka i po želji malo hibiskusa. Zatim pažljivo uvijte jaje u papir, zamotajte gazom i učvrstite koncem.
Spakovana jaja stavite u šerpu, dodajte još ljuski luka, malo hibiskusa i hladnu vodu. Posolite i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, od trenutka kada voda proključa. Ostavite jaja da se ohlade u toj istoj vodi – najbolje oko sat vremena. Zatim ih pažljivo isperite, uklonite gazu i ostavite da se osuše.
Po želji, premažite jaja s malo biljnog ili maslinovog ulja – dobiće prelijep, zdrav sjaj.