13.09.2024
18:20
Da li je tačno da muve povraćaju kada slete na vašu hranu i da možete da se razbolite od toga? Ta muva koja zuji oko vaše hrane za piknik može izgledati bezazleno, ali imajte ovo na umu: možda je grickala pokvareno đubre, mrtvu životinju ili životinjski izmet nekoliko trenutaka prije nego što je sletjela na vaš obrok.
Муве које не гризу, као што су кућне муве, не могу да жваћу храну јер имају уста слична сунђерастим сламкама. Мала, крилата створења слијећу на извор хране, враћају течност која садржи дигестивне ензиме да би је разградила, а затим је поново гутају.
Не само да муве повраћају на нашу храну – под претпоставком да планирају да је једу – већ та повраћка може да садржи и патогене које су покупили из ранијег оброка, укључујући бактерије као што су кампилобактер, ешерихија коли или салмонела, као и паразите и вирусе, показују истраживања – пише Вашингтон пост.
Такође, кућна мува може да носи више од милион бактерија на свом тијелу, укључујући главу, шест ногу и стопала, који имају канџе и љепљиве усисне јастучиће на дну.
Бактерије су већи ризик у објектима за прераду хране, као што су фарме живине гдје се може скупити велики број мува, хранити се пилећим изметом и преносити патогене на јаја која заврше на полицама продавница прехрамбених производа, рекла је Ерика Махтингер, ванредни професор ентомологије на Универзитету у Пенсилванији. „То је наша главна брига за безбједност хране”, рекла је она.
Постоји чак и закон који захтева одређене методе за праћење и управљање популацијом мува на фармама.
Да би изазвале болест, муве би морале да пренесу оно што стручњаци називају заразном дозом патогена, или дозом која је потребна да се људи разболе, рекао је Лирик Бартоломеј, стручњак за болести које преносе инсекти. Број организама потребних да се особа разболи зависи од патогена. На пример, код шигеле, гастроинтестиналне бактерије, може бити потребно 10 организама да изазову болест, док би код салмонеле било потребно више од 50.000, показују истраживања.
„Грозно је учити о овим стварима и размишљати о њима, али мислим да би било много више људи било болесно да су муве преносиле велике дозе ових патогена”, рекао је Бартоломеј.
Мало је вјероватно да ће једна или две муве представљати значајан ризик за безбједност хране. На примјер, од бактерија које носе, само „један мали дио” може изазвати болест, рекао је Бартоломеј.
Али када муве слете на храну, повраћају и врше нужду, а храна се неко вријеме не конзумира, „већа је вјероватноћа да се ови патогени умножавају и да се ризик по здравље може повећати”, рекла је Махтингер.
Стручњаци препоручују сљедеће мјере предострожности: ограничите број мува у свом дому, када идете на роштиљ на отвореном или пикнике поставити замке као што је папир за муве, држите храну коју не једете активно покривену (у затвореном или на отвореном), отјерајте муве које покушавају да слете на ваш тањир.
Муве повраћају када слете на храну коју хоће да једу, а та повраћка може садржати патогене који могу да вас разболе. Али једна или двије муве које зује око вашег тањира вероватно неће изазвати болест.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu