Sveti Nikola je slava koju proslavlja gotovo polovina srpskih pravoslavnih porodica. Kada je riječ o pripremi trpeze, mnogi domaćini se vode parolom: "Bolje da ima, nego da fali". To uzrokuje i veću količinu hrane koja ostaje poslije slave, a koju porodice jedu i danima kasnije. Ipak, koliko ste bezbjedni ako jedete meso sa mrsne slave ili ribu sa posne trpeze?
"Tu hranu poslije slave treba čuvati u rashladnim uređajima, frižiderima, do 4 stepena Celzijusa i to ne pretjerano dugo. Maksimalno do 7 dana i pri čemu treba voditi računa da podgrijanu hranu ne treba ponovo podgrijavati", rekla je jednom prilikom dr profesorka dr Veroslava Stanković za TV Prva.
Doktorka je upozorila koliko je važno da obratimo pažnju na način i vrijeme čuvanja hrane jer u suprotnom može da dođe do trovanja hranom koje u zimskom periodu može da bude veoma opasno. Kada se tome pridodaju i respiratorne infekcije, problem postaje još veći. Osim toga, dr Stanković je upozorila i na sve one koji pripremljenu hranu za Novu godinu čuvaju sve do Božića.
"Ukoliko to radite, onda takvu hranu treba da stavite u zamrzivač i poslije toga samo jednom da podgrijete", savjetovala je.
Ukoliko planirate da jedete ribu koju ste pripremili za slavu, onda je bolje da je pojedete u prva dva dana. Dobro pripremljena riba u dubokom prženju izdržaće u frižideru tri dana. Marinirana riba je takođe jestiva prva tri dana. Profesionalci ne preporučuju da ostavite jela od sirove ili polusirove ribe u frižideru sljedećeg dana jer postoji opasnost od trovanja hranom.
(Kurir)