Specifičnost ukusa

Najveće tajne jednog od najboljih umaka: Kako je nastao soja sos?

  • Izvor: Avaz
  • 11.03.2023. 14:25

Soja sos datira iz drugog vijeka p.n.e. i prvi put pojavljuje se u Kini. Ovaj sos specifičnog je ukusa i dobija se stoljećima starom metodom fermentiranja, uz pomoć gljivice koja pretvara teške proteine i masti u lako svarljive amino kiseline, složene šećere i masne kiseline.

Najveća tajna

Kada se fermentacija završi, kaša se iscjedi i to je upravo soja sos dok se gusti dijelovi kaše koriste uglavnom za ishranu domaćih životinja.

U komercijalnijoj verziji, soja sos se dobija mješanjem žitarica i sojinog zrna s kiselinama.

Soja sos je omiljeni dodak azijskim narodima, te predstavlja nezamjenljiv i neophodan u ishrani, kao nama so. Proizvodi se od prevrele mješavine sojinog zrna, pšenice i kamene soli, iz koje se u presama istiskuje tamnocrvena slatkasto-slana tečnost. Čak i kod ovako jednostavne tehnologije postoje varijante, pa se načini proizvodnje soja sosa vjekovima ljubomorno čuvaju kao najveće tajne.

Pravljenje samog sosa traje i po više mjeseci i njegov ukus i kvalitet zavisi ne samo od dužine fermentacije, već i od drugih dodataka koji se ubacuju kao i od razmjere samih dodataka. Soja sos je slana, braon tečnost veoma specifičnog ukusa.

Autentični ukus 

Prvi zvaničan prelazak soja sosa iz Azije u ostatak svijeta desio se u toku 18. vijeka i  to kada su uvezene prve količine iz Kine i Japana u vidu nekoliko buradi i od tada se koristi kao standardni proizvod na kuhinjskim policama.

Stanovnici Evrope dugo nisu mogli da naprave soja sos autentičnog ukusa pošto nisu u potpunosti razumjeli kako funkcioniraju gljivice odgovorne za vrenje kuhane soje.

Tagovi:
  • 12:30 Agrar (R)

    Agrar (R)

  • 12:55 Priča se (R)

    ''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.