Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade

Izvor:

SRNA

29.05.2024

02:00

Komentari:

0

Istraživači iz Ciriha kažu da su razvili održiviji i zdraviji način pravljenja čokolade, grickalice koja je povezana sa mastima koliko i sa emisijom ugljenika.

Чоколада се традиционално прави са мањим удјелом зрна какаа, а новим приступом смањује се количина отпада од хране кориштењем више дијелова воћке какаа, од којих поједини служе као заслађивачи.

"У нашем процесу у чоколади се користе само компоненте какао махуна. Слатки укус је упоредив са традиционалном чоколадом, а нутритивна вриједност је побољшана већом количином влакана и смањеним садржајем засићених масних киселина", саопштио је тим који предводи Ким Мишра са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху (ETH).

Оженио се најпознатији свјетски путник из Бањалуке

Оженио се најпознатији свјетски путник из Бањалуке

Поред тога, производња ове чоколаде могла би да "смањи кориштење земљишта и потенцијал глобалног загријавања у поређењу са просјечном европском производњом црне чоколаде", наводе научници.

Пошто зрна какаа чине релативно мали дио убраног воћа, површина земљишта и емисије гасова који доприносе ефекту стаклене баште повезане са овом културом су релативно високе, пренијела је агенција ДПА.

"Зато би веће кориштење других дијелова махуне какаа, као што су пулпа и љуска махуне, могло не само да допринесе диверзификацији прихода пољопривредника, већ и да смањи велики утицај на животну средину током фазе узгоја", објавили су истраживачи.

Аутори студије кажу да је, упркос неопходној додатној преради, овај рецепт за чоколаду у просјеку еколошки прихватљивији од конвенционалног.

Podijeli:

Large banner