Ljudi sa Himalaja žive 100 godina

Ovo je pet ključnih sastojaka dugovječnosti

  • 24.09.2018. 07:27

Ljudi sa Himalaja žive mnogo duže od nas, pa ste se vjerovatno pitali zbog čega je to tako, kako mogu da izgledaju zdravo i snažno i sa ponekad pređenom stotkom? Razlog leži, naravno, u njihovoj ishrani, ali i u životnim navikama, koje smo mi nažalost zapostavili.

Puno spavaju

Ljudi s Himalaja znaju koliko je važno svake večeri spavati onoliko koliko je njihovom tijelu potrebno. Oni znaju da se opuste. Adekvatan san je jako važan za um i tijelo.

Spavanje smanjuje nivo hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka različitih bolesti. Stoga, svake večeri spavajte najmanje sedam sati. 

Jedu nar

Nar posjeduje mnoge zdravstvene prednosti, a najvažnija prednost je da pospešuje zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da nar sadrži prirodne materije koje pospešuju rad i zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema.

Jedu goji bobice

Goji bobice su jedan od glavnih elemenata koji tibetanskom stanovništvu pomaže da živi 20 godina duže od ostatka populacije. Ove čudesne bobice su odličan izvor gvožđa i vitamina C, bez koga gvožđe ne može adekvatno da se apsorbuje.

Pijte čisti sok od goji bobica ili pojedite nekoliko ovih bobica dnevno za bolje zdrave. 

Opuštaju se u prirodi

Ljudi s Himalaja žive u skladu s prirodom i znaju kako da iskoriste prirodu za
smanjenje stresa i eliminaciju anksioznosti i depresije.

Neki čak koriste različita eterična prirodna ulja. Jedno od najčešće korišćenih ulja je ulje sandalovine koje ima umirujući efekat, smanjuje nivo stresa i poboljšava raspoloženje.

Jedu kardamon

Ako imate smetnje prilikom varenja hrane ili patite od gasova i nadutosti, počnite da koristite kardamon. Možete dodati jednu kašičicu kardamona u čaj ili kafu.

Popijte najmanje 10 minuta prije obroka.

Neka istraživanja su pokazala da kardamon može pomoći u smanjenju postotka visceralne masti. To je mast koja okružuje unutrašnje organe, a niži postotak visceralne masti znači niži rizik od nastanka bolesti srca, srčanog i moždanog udara. 

Tagovi: