Svi sastojci za vojnički pasulj su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Trik po čemu se ipak razlikuje je u mesu koje obično ne dodajemo u ovo jelo.
Ono što će vam zapasti za oko je goveđe meso umjesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju – suvog svinjskog mesa ili kobasica.
Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smijete da promiješate pasulj. Ako to uradite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.
Sastojci:
- 120 g pasulja
- 8 g brašna
- 25 g crvenog luka
- 1 čen bijelog luka
- 10 g šargarepe
- kašika koncentrata paradajza
- 100 g goveđeg mesa
- 20 g masti ili ulja
- na vrh noža tucane paprike
- na vrh noža bibera
- prstohvat sušenog peršunovog lista
- jedan lovorov list
- so
Priprema:
Natopite i stavite da kuvate pasulj.
Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocijedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.
Dinstajte povrće
U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.
Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocijedite vodu, pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani bijeli luk.
Dodajte začine u pasulj
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje pasulja da se ne stvore grudvice.
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.