Savjeti

Pravi recept za vojnički pasulj iz JNA – trik je u mesu koje dodajete

  • Izvor: Nova.rs
  • 21.05.2024. 11:53

Svi sastojci za vojnički pasulj su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Trik po čemu se ipak razlikuje je u mesu koje obično ne dodajemo u ovo jelo.

Ono što će vam zapasti za oko je goveđe meso umjesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju – suvog svinjskog mesa ili kobasica.

Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.

Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smijete da promiješate pasulj. Ako to uradite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.

Sastojci:

  • 120 g pasulja
  • 8 g brašna
  • 25 g crvenog luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 10 g šargarepe
  • kašika koncentrata paradajza
  • 100 g goveđeg mesa
  • 20 g masti ili ulja
  • na vrh noža tucane paprike
  • na vrh noža bibera
  • prstohvat sušenog peršunovog lista
  • jedan lovorov list
  • so

Priprema:

Natopite i stavite da kuvate pasulj.

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.

Zatim ocijedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.

Dinstajte povrće

U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocijedite vodu, pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.

Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.

Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani bijeli luk.

Dodajte začine u pasulj

Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje pasulja da se ne stvore grudvice.

Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.

Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: