Large banner

Spisak džemova koje možete da pravite u septembru

05.09.2025

08:07

Komentari:
џем пекмез
Foto: cottonbro studio/Pexels

Septembar znači samo jedno - vrijeme je da se zavrnu rukavi, izvadi veliki lonac i da kuhinja zamiriše na šećer, voće i domaćinstvo. Tradicija spremanja zimnice ne mijenja se decenijama, a upravo deveti mjesec u godini donosi obilje voća koje je savršeno za džemove, pekmeze i slatka.

Ако желите да ваша остава буде пуна, ево водича кроз најљепше џемове које можете спремити у септембру - са рецептима за сваки укус.

Волмарт - трговине

Безос не може "ни да им приђе": Ова породица вриједи више од читавог БДП-а Ирана

Џем од шљива - краљица зимнице

Зашто шљиве? Шљиве су синоним за српски пекмез. Њихова природна сласт и густина чине да џем од шљива не тражи ни много шећера ни додатних трикова.

Рецепт:

5 кг зрелих шљива (најбоље пожегача или чачанска)

500 г шећера (по жељи, неки га кувају и без шећера)

1 лимун (сок)

Опране шљиве очистите и ставите да се кувају на тихој ватри. Повремено мијешајте дрвеном кашиком да не загоре. Додајте шећер тек кад маса крене да се згушњава. Кувајте док се не згусне толико да кашика оставља траг по дну. Сипајте у тегле док је вруће и окрените их наопачке да се вакумирају.

ukrajina rusija

Чак 26 земаља пристало послати војнике у Украјину, Русија јасна: Не може!

Џем од виноградарских брескви

Зашто брескве? Виноградарске брескве су ситне, ароматичне и баш у септембру најљепше за прераду. Њихов пекмез је густ и мирисан - права носталгија на кашици.

Рецепт:

3 кг виноградарских брескви

1,5 кг шећера

2 лимуна (сок и корица)

Ољуштите брескве, исијеците их и поспите шећером. Оставите неколико сати да пусте сок, па кувајте док маса не постане компактна. Пред крај додајте лимунов сок и рендану корицу.

policija hrvatska

Ухапшен младић са 13,5 килограма дроге

Џем од смокава са орасима

Друга берба смокава у септембру право је вријеме за сладак, карамеласт џем који се може обогатити орасима или мало цимета.

Рецепт:

2 кг свјежих смокава

1 кг шећера

100 г ораха (сецканих)

1 лимун (сок)

Смокве ољуштите, исијеците и кувајте са шећером на тихој ватри. Када маса крене да се згушњава, додајте орахе и лимунов сок. Сипајте у топле тегле и затворите.

ilu-crkva-pravoslavlje-290825

Данас славимо два велика свеца: Овај дан је важан за жене које желе да постану мајке

Џем од крушака и дуња

Зашто крушке и дуње? Њихова комбинација даје невјероватно мирисан и густ џем. Дуња појача арому, а крушка омекша текстуру.

Рецепт:

2 кг крушака

1 кг дуња

1,5 кг шећера

1 ванилин шећер

Крушке и дуње ољуштите и исијеците на коцкице. Кувајте их у мало воде док не омекшају, затим додајте шећер и наставите да кувате док се маса не згусне. На крају убаците ванилин шећер.

Владимир Путин

Путин oткрио приоритете Русије!

Желе од грожђа

Септембар је мјесец бербе - а од црног грожђа се прави предиван желе, провидан и ароматичан, идеалан за колаче и палачинке.

Рецепт:

3 кг црног грожђа

1,5 кг шећера

2 кесице желатина

Грожђе изгњечите и проциједите кроз газу да добијете сок. Кувајте сок са шећером око пола сата, па додајте желатин према упутству. Сипајте у стерилне тегле док је још вруће.

policija Srbija

Ужас: Младићу (25) гурали колац у уста, сјекли гениталије и све снимали

Џем од јабука са циметом

Јабуке су база многих мијешаних џемова, али саме дају дивну зимницу - посебно кад се зачине циметом.

Рецепт:

3 кг јабука

1,5 кг шећера

2 кашичице цимета

Сок од пола лимуна

Ољуштене и очишћене јабуке скувајте, затим уситните штапним миксером. Додајте шећер, лимунов сок и цимет.

Ненад Стевандић-01092025

Стевандић: Српска није за рат, али окупација није мир

Кувајте док не постане густо и мазиво.

Септембар је прави рај за домаћице и све оне који желе да им се остава шарени од тегли. Шљиве, брескве, смокве, крушке, дуње, грожђе и јабуке нуде безброј могућности - од класичних џемова до модерних комбинација са зачинима и орасима.

А најбоља ствар? Ови мириси и укуси ће вас, кад захладни, увијек подсјетити на љето које сте сачували у тегли.

(Она.рс)

Podijeli:

Large banner