SPC

Sveštenik otkrio da li je hrišćanski nositi i jesti hranu na groblju

  • Izvor: Žena Blic
  • 22.04.2024. 13:54

Poznato je da je srpski krajevi bogati običajima. Međutim, ono što većina Srba radi je da iznosi hranu na sahranu i istu jede na groblju.

Pomalo bizarno, složićemo se, ali “valja se”, kaže narod, ali ipak je bolje poslušati svešteno lice da li se ovakav običaj kosi sa hrišćanstvom.

– Iznošenje hrane na grob pokojnika nikako nije hrišćanski, to je narodni običaj koji se utemeljio kod nas - započinje sveštenik Bogdan Milovanović.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se kvare hrišćanski običaji, jer bi hrana trebalo da se dijeli onima koji nemaju, a da je na nama samo da se molimo za pokoj duše.

– Mrtvima hrana ne treba. Naša vjera nas uči da je Hristos dao žrtvu za nas, tako što je dao svoj život i od tada se žrtve više ne prinose, jer veće od njegove nema. Običaj da se hrana iznosi i jede na groblju je paganstvo i na tu priču treba staviti tačku – ističe Milovanović.

Međutim, sveštenik je objasnio da ipak postoji nešto što bi trebalo odnijeti na grob.

– Na pomene, parastose, godišnjice i Zadušnice treba da se iznese pšenica koja mora da bude obarena i zaslađena medom. Žito je simbol vaskrsenja, te je njegova simbolika veoma jaka. Pored žita, odnosno koljiva, treba ponijeti i crno vino koje je simbol Hristove krvi koju je prolio za nas – zaključuje sveštenik.

Šta se radi sa hranom koja ostane?

S obzirom na to da se za sahranu spremi bogata trpeza i da mnogima u tim trenucima nije do jela, logično je da hrane ostane na pretek.

Ta hrana se uglavnom dijeli ljudima koji su bili na sahrani ili pomenu, a jedan dio se ostavlja za pokojnika.

Pratite nas i putem Vibera