Vrlo je vjerovatno da ste u nekim restoranima na meniju vidjeli mliječne prasiće. Karakteristični su po vrlo nježnom i mekanom, gotovo slatkastom mesu, pa su delikatnija varijanta one veće - klasičnog odojka s ražnja. Ali šta je tačno mliječno prase?
Mliječni odojak, često nazivan i mliječno prase, termin je koji se koristi za opisivanje vrlo mlade svinje, obično stare samo nekoliko sedmica, koja se još uvijek hrani majčinim mlijekom. Mliječni odojak je vrlo mlad i osjetljiv stadijum svinje koji se uzgaja prije nego što se prebaci na čvrstu hranu ili komercijalnu hranu.
Zavisno o lokalnim praksama i regulativama, mliječni odojci se obično prebacuju na čvrstu hranu nakon nekoliko sedmica života, a zatim se dalje uzgajaju do doba kada su spremni za klanje, no neki se kolju i ovako mali i smatraju ih se delicijom.
Ne jede se odojak samo na Balkanu
Pečeni odojak je popularno jelo u mnogim dijelovima svijeta. U Španiji se rado jede pečeni odojak poznat kao cochinillo asado ili lechon asado, vrlo je popularan u Madridu i regiji Kastilja.
Lechon je, pak, nacionalno jelo Filipina. Odojak se peče na ražnju ili ispod zemlje, a poslužuje se s raznim umacima i prilozima. Jede se i na Havajima, ali i u Porto Riku, gdje je Lechon asado omiljeno jelo. Odojak se marinira u začinima, a zatim se peče na ražnju, na otvorenoj vatri i obožavan je na ovom karipskom ostrvu.
Slično kao i u Porto Riku, lechon asado je popularno jelo i na Kubi. Odojak se marinira u citrusnim sokovima i začinima prije nego što se peče na otvorenoj vatri. U nekim regijama Italije, posebno na Sardiniji, Siciliji i u Umbriji, pečeni odojak je tradicionalno jelo koje se priprema za posebne prilike.
U Južnoj Karolini, posebno u regiji oko Čarlstona, pečeni odojak je tradicionalno jelo poznato kao "pig pickin“. Odojak peku na otvorenoj vatri i poslužuju s raznim umacima za roštilj.