Svježe voće i povrće, ali i biljni preparati i čajevi prva su pomoć u borbi za jači imunitet. Na prelasku godišnjih doba posebno je važno da sačuvamo zdravlje, a stručnjaci tvrde da se imuni odgovor organizma dodatno može jačati prirodnim preparatim namirnicama.
Ren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se savjetuje u borbi protiv infekcija.
Ren sadrži singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Sve ono što bi vam u apoteci mogli spakovati i u neke raznobojne kapsule.
Čaj za čišćenje pluća
Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korijena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Napitak treba piti dva do tri puta dnevno.
Protiv umora i teškog disanja
Tegobe teškog disanja mogu da se ublaže ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvate četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procijediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smjesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Uzimajte ujutru i uveče.
Osobama koje imaju teškoće sa disanjem i kašljem, takođe se preporučuje da svako jutro na prazan želudac uzmu jednu kašičicu naribanog rena pomiješanog sa kašičicom meda.
Pomaže kod bolesti sinusa
Takođe pomaže u borbi protiv bolesti sinusa i curenja iz nosa, i kompletno utiče na jačanje imuniteta. Ren pomaže pri mršavljenje, smanjuje krvni pritisak, predupređuje artritis i osteoporozu, poboljšava varenje i disanje, a djeluje i kao antibakterijski agens. Ipak, treba imati na umu da ren sadrži natrijum, koji nije tako povoljan za dijabetičare i osobe koje imaju probleme sa bubrezima.
Pripremljen ren ne smije dugo da odstoji, ne više od dva, tri mjeseca, jer tada gubi pulpu.