Ova višenamenska biljka dostupna je u svježem, sušenom ili obliku ulja, nudeći raznolike zdravstvene koristi.
Žalfija je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa. Od nje se koristi isključivo list, a najljekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cvjeta.
Bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, Е, kao i gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i bakar. Takođe sadrži antioksidanse poput kofeinske kiseline, hlorogenske kiseline i rozmarinske kiseline, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.
Žalfija obiluje polifenolima, sa više od 160 različitih polifenolnih jedinjenja, koji jačaju imuni sistem i štite organizam od slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da ovi polifenoli imaju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.
Osim toga, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju nivoa šećera u krvi.
Uključivanje žalfije u ishranu može se postići na različite načine, od dodavanja u supe i variva do korišćenja u marinadi i sosu.
Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospješuje izbacivanje sluzi.
Pored toga, žalfija je efikasna kod dijareje, bolova i grčeva u želucu.
Takođe, može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima, prenosi Oslobođenje.