21.02.2025
10:44
Pojedini influenseri na društvenim mrežama tvrde da dodavanje meda u vruć čaj, kafu ili druge tople napitke uništavaju njegova korisna svojstva. Ipak, stručnjaci za ishranu se ne slažu sa ovim tvrdnjama:
"На интернету и друштвеним мрежама има много дезинформација о меду", каже Џули Стефански, дијететичар.
Разни митови круже мрежама, те је добро да имамо на уму и ријеч нутрициониста.
Мит: Сирови мед је здравији од обичног меда
Сирови мед, који се продаје у специјализованим продавницама и код локалних пчелара, углавном није термички обрађен нити филтриран. Иако се често вјерује да је здравији од обичног меда, мало је доказа који то потврђују.
"Сирови мед може да садржи полен и мале количине активних супстанци попут ензима и биљних антиоксиданата, али истраживања нису потврдила да ове материје имају значајан утицај на здравље", каже нутрициониста.
Иако неки бирају сирови мед због антиоксиданата, њихова количина није довољна да би значајно утицала на опште здравље.
Мит: Додавање меда у врућ чај ослобађа токсине
На друштвеним мрежама многи тврде да се додавањем меда у топлу воду или загријавање изнад 140 степени ослобађају токсини. Овај мит вјероватно потиче из ајурведске медицине, али нема научних доказа који га подржавају. Не постоји случај да је неко отрован додавањем меда у чај или кафу, сматрају стручњаци.
Мит: Не смије се мијешати металном кашичицом
Коришћење металне кашичице неће уништити мед, нити је неопходно користити посебну дрвену кашику. Према мишљењу стручњака, неки метали, попут сребра могу разложити неке компоненте меда, али је то у пракси безначајно. Већина људи не користи сребрне кашике за мијешање меда, тако да ово није забрињавајуће, закључују.
Мит: Мед ће излечити ваше алергије
Ограничени докази сугеришу да мед помаже код неких алергија. Потребно је више истраживања да би се подржала ова открића, али сам мед вјероватно неће зауставити сезонске алергије.
Мит: Мед је здравија алтернатива за шећер
Мед се често користи у здравим рецептима умјесто шећера, али то не значи да је значајно бољи за организам.
"Без обзира да ли је заслађивач природан, попут меда и воћног шећера, или рафинисан, као што су бијели шећер и кукурузни сируп, све су то угљени хидрати. Организам их прерађује у шећер у крви прије него што их складишти или користи као енергију", објашњава дијететичат Стефански и додаје: "Иако је мед укуснији од шећера, важно је не преувеличавати његове здравствене користи", пише Вери Вел Хелт.
Najnovije
Najčitanije
09
05
08
56
08
52
08
48
08
43
Trenutno na programu
6:00
ATV vijesti
informativni program vijesti
6:45
Vježbajte sa Lidijom (R)
lajfstajl
6:55
ATV jutro
jutarnji program
9:00
Krvavo cvijeće S02 EP 174 (R, 12+)
serijski program
9:55
Teletrgovina
teletrgovina
10:10
Od jutra do sutra EP 34 (12+)
serijski program
10:55
Teletrgovina
teletrgovina