Large banner

Dvije vrste hrane koje ne bi trebalo podgrijavati

Izvor:

Indeks

12.05.2025

17:05

Двије врсте хране које не би требало подгријавати

Podgrijavanje ostataka hrane može izgledati kao bezopasna navika, ali u nekim slučajevima može predstavljati zdravstveni rizik.

Iako većina namirnica može da izdrži ponovljenu termičku obradu bez ikakvih problema, postoje namirnice koje gube hranljivu vrijednost kada se zagrijavaju ili čak razvijaju jedinjenja koja su opasna za digestivni sistem.

Posebnu pažnju treba obratiti na način skladištenja i vrijeme koje je prošlo od pripreme obroka.

Stručnjaci upozoravaju da određene namirnice, posebno ako su duže vrijeme ostavljene na sobnoj temperature, mogu da sadrže bakterije koje čak ni kuvanje ne može da uništi.

Dvije takve vrste hrane se često nalaze na tanjirima i čuvaju za kasnije, ali ih zapravo ne bi trebalo podgrijavati.

Колико је опасно возити са зимским гумама љети

Koliko je opasno voziti sa zimskim gumama ljeti

Riža

Prva na listi je riža u svim svojim oblicima. Iako je jedna od najčešće korišćenih namirnica za pripremu unaprijed, stručnjaci upozoravaju da sa njom treba biti posebno oprezan.

Naime, sirova riža može da sadrži bakteriju Bacillus cereus, objašnjava bakteriolog dr Stejsi Duvenadž. Kuvanje uništava većinu bakterija, ali spore ove vrste mogu preživjeti termičku obradu.

"Ako se riža ostavi na sobnoj temperaturi nakon kuvanja, ove spore mogu početi da rastu i proizvode toksine", upozorava Duvenadž.

Ovi toksini mogu izazvati ozbiljne digestivne tegobe, uključujući mučninu i povraćanje. Da bi se izbjegao rizik, preporučuje se da se riža brzo ohladi nakon kuvanja i čuva u frižideru, a ne da se podgrijava više puta.

Нестало струје у Лондону, настала паника: Евакуација у току

Nestalo struje u Londonu, nastala panika: Evakuacija u toku

Spanać

Spanać je popularan prilog i sastojak mnogih zdravih jela, ali je i jedna od namirnica koju je bolje ne podgrijavati.

Problem nije samo u gubitku hranljivih vrijednosti - riječ je o mogućem razvoju nitrita, jedinjenja koja mogu nastati tokom ponovnog zagrijavanja i povezana su sa negativnim zdravstvenim efektima.

Prema riječima nutricionista, nitrati prirodno prisutni u spanaću mogu se tokom termičke obrade pretvoriti u nitrite, a zatim u potencijalno štetna jedinjenja.

Често упадају у новчане неприлике: Овим знаковима вјечито недостаје новац

Često upadaju u novčane neprilike: Ovim znakovima vječito nedostaje novac

Iako su rizici mali ako se spanać pravilno skladišti i ne podgrijava više puta, preporučuje se da se jede odmah nakon pripreme ili konzumira hladan, na primjer kao dodatak salatama.

Podijeli:

Large banner