Ukoliko često jedemo svježe povrće poput kelja, prokelja, brokolija, karfiola, kelerabe, blitve ili spanaća, možemo ozbiljno da ugrozimo svoje zdravlje i pokrenemo stvaranje čvorića na štitna žlijezdi.
Ovaj podatak mnogi ne znaju, pa često baš ove vrste povrća ubacuju u popularne smutije praveći tako veliku grešku, i dovodeći zdravlje svoje štitaste žlezde u opasnost.
A kako je najbolje spremiti kelj, prokelj, brokoli, karfiol, kelerabu, blitvu i spanać da bi se uništio njihov strumogeni efekat, pitali smo prof. dr Vesnu Dimitrijević Srećković, endokrinologa.
"Kelj, prokelj, brokoli, karfiol, keleraba, blitva i spanać sadrže strumogene supstance koje mogu da pokrenu stvaranje čvorova na štitastoj žlijezdi. Dovoljno je da se ovo povrće termički obradi nekoliko minuta na pari i te strumogene supstance će nestati", kaže prof. dr Dimitrijević Srećković.
Šta su čvorići na štitnoj žlijezdi?
Nodusi ili čvorići na štitastoj žlijezdi su najčešće dobroćudni i ne izazivaju poremećaje.
Međutim, pojava tvrde izrasline, posebno ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet.
Žene su generalno sklonije stvaranju čvorova (baš kao i ostalim oboljenjima štitaste žlijezde) zbog njihovog "hormonskog komponovanja".