Batat je često neopravdano zaboravljeno povrće. Slatki krompir ili batat je slatko, skrobno korjenasto povrće koje se uzgaja širom svijeta.
Najčešće je narandžaste boje, ali može biti i bijeli i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.
Zašto je dobar batat?
Nasuprot teškom i skrobnom krompiru, slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osjećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao dio dijeta i posebnih režima ishrane.
Batat i zdravlje očiju
Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada jedemo beta-karoten, naše tijelo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svjetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.
Batat i probava
Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.
Dijabetes tipa 2
Zanimljiva otkrića sugerišu da umjerena konzumacija slatkog krompira i listova slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza iz kako bi se potvrdili ovi nalazi.
Batat i imunitet
Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crijevima.