Izvor:
Mondo.rs
29.05.2025
12:58
Uobičajeno je mišljenje da se prvo meso smatra boljim. A da li ste sigurni? Dijetetičarka Elizabeta Politi otkriva da, iako oba imaju slične nutritivne vrijednosti, postoje prilično značajne razlike između njih. Meso je važan dio ishrane mnogih ljudi, jer obezbjeđuje proteine, vitamine i minerale. Međutim, prekomjerna konzumacija zasićenih masti i prerađenih mesnih proizvoda može negativno da utiče na zdravlje. Dijetetičarka priznaje da češće bira svinjetinu.
Да ли је свињетина здрав избор?
Свињетина је богат извор протеина, витамина Б12, тиамина и хемског гвожђа, које тијело лако апсорбује. Витамин Б12 подржава здрав нервни систем, а тиамин је кључан за метаболизам. Свињски филе је један од најбољих комада меса, упоредив са пилећим прсима без коже. Нутриционисти препоручују избјегавање прерађене свињетине, попут сланине или шунке, које могу да садрже штетне нитрате и нитрите.
"Свињски филе је одличан избор за оне који пазе на унос калорија, а истовремено одржавају унос протеина", каже Патриша Банан, дијететичарка из Лос Анђелеса и додаје да вриједи бирати комаде меса са минималном количином видљиве масти, као што су свињски филе или посни котлети.
Говедина такође обезбјеђује висококвалитетне протеине, витамин Б12 и хемско гвожђе, чији је садржај већи него у свињетини. Ово је посебно важно за жене које имају обилне менструације и спортисткиње којима је потребно више гвожђа. Немасни комади говедине увијек су бољи избор.
Обе врсте меса имају своје предности. Говедина садржи више гвожђа и витамина Б12, што је чини бољим избором за физички активне људе. Свињетина, посебно филе, може да буде корисна за људе који покушавају да смршају. И свињетина и говедина могу да буду дио здраве исхране за срце када се једу умјерено и у комбинацији са другом здравом храном, наглашава Патриша Банан. Она додаје да је вриједно јести рибу или махунарке, како би исхрана била разноврснија и хранљивија.
Изабел Марторел, дијететичарка, сматра да оно што је заиста важно при избору меса није само врста, већ прије свега серија. Сваки комад меса варира у садржају масти, што је кључно за здравље. Свињетина се значајно разликује од комада до комада. Говедина такође варира.ж
(Мондо)
Najnovije
Najčitanije
19
31
19
29
19
23
19
17
19
14
Trenutno na programu
16:50
Centar dana
infotejnment
18:20
Narod priča
reportažna emisija
18:55
Marketing
marketing
19:00
ATV vijesti
informativni program vijesti
19:40
Marketing
marketing
19:42
Sport
sportski program
19:49
Marketing
marketing