Izvor:
Krstarica
12.07.2024
12:19
Komentari:
0Paradajz je, osim po svojoj živopisnoj boji, poznat i po ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima budući da je bogat esencijalnim hranljivim materijama. Paradajz je izvor beta-karotena, likopena i vitamina C, a svi oni su antioksidansi koji štite od oštećenja ćelija. Istraživanja su pokazala da hranljive materije u paradajzu mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Парадајз би требало избјегавати или га умјерено јести у случају неколико болести и стања.
Међутим, постоје одређена здравствена стања због којих ће појединци морати да буду опрезни када једу парадајз. Наиме, постоје болести или здравствена стања због којих би било препоручљиво ограничити или избјегавати парадајз, као и производе на бази овог поврћа. Значи, парадајз би морао да се избјегава или једе у умјереним количинама.
Рефлукс киселине и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) су стања која се карактеришу повратним протоком желудачне киселине у једњак. Др Едвина Рај, дијететичар у Астер ЦМИ Хоспитал наводи да је парадајз природно кисео, а неки људи са рефлуксом киселине или ГЕРБ-ом могу да осјете нелагодност или погоршање симптома након конзумирања парадајза.
Висока киселост парадајза може потенцијално да изазове горушицу или погорша постојеће симптоме рефлукса. Ако имате ова стања, препоручује се умјерено конзумирање парадајза, а најбоље би било да се консултујете са здравственим радником за персонализоване смјернице о исхрани.
Особе са синдромом иритабилног цријева (ИБС) често имају повећану осјетљивост на одређену храну, укључујући и ону која садржи много влакана или садржи специфичне шећере, као што је фруктоза. Парадајз, посебно када се конзумира у великим количинама, може да буде потенцијални окидач за пробавне сметње код неких особа са синдромом иритабилног цријева. Препоручљиво је да људи са овим синдромом прате своје симптоме и, ако је потребно, ограниче унос парадајза како би спријечили потенцијалне нелагодности.
Интолеранција на хистамин (биогени амин који је покретач акутних алергијских реакција) је стање које карактерише неспособност тијела да правилно разгради и метаболише хистамин. Парадајз се сматра храном са умјереном до високом количином хистамина, а особе са нетолеранцијом на хистамин могу да имају симптоме као што су главобоља, осип на кожи, запушеност носа или гастроинтестинални поремећаји након конзумирања парадајза. Ако сумњате на нетолеранцију хистамина, препоручује се да се консултујете са здравственим радником ради одговарајућег режима исхране.
На одређене врсте камена у бубрегу, као што су каменци калцијум оксалата, могу да утичу фактори исхране. Према часопису Биолоџи, парадајз садржи оксалате, природне супстанце које могу да допринесу стварању камена у бубрегу код осјетљивих особа. Ако сте већ имали камен у бубрегу или сте изложени ризику од њиховог развоја, корисно би било да умјерено конзумирате парадајз и одржавате одговарајућу хидратацију.
Иако је то релативно ријетко, неке особе могу да развију алергије или преосјетљивост на парадајз. Симптоми алергије на парадајз могу да варирају од благих до тешких и могу да укључивати осип на кожи, свраб, копривњачу, оток или гастроинтестиналне сметње. Ако сумњате на алергију на парадајз или преосјетљивост, кључно је да потражите савјет љекара и, ако је потребно, подвргнете се одговарајућим тестовима како бисте утврдили узрок симптома.
Najnovije
Najčitanije
12
53
12
53
12
49
12
46
12
39
Trenutno na programu