Istraživanje

Kafa može smanjiti rizik od raka?

  • 21.05.2024. 15:15

Kafa može smanjiti oksidativni stres i zaštititi ćelije od oštećenja. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili nalazi, tako da stručnjaci preporučuju prilagođavanje drugih faktora životnih navika i skrining karcinoma debelog crijeva.

Otkriće nove opservacione studije

Svakodnevno pijenje tri do pet šoljica kafe može smanjiti rizik od recidiva kolorektalnog karcinoma i smrti, zaključak je nove opservacione studije sprovedene u Holandiji.

Ova opservaciona studija oslanjala se na podatke 1.719 ljudi u Holandiji sa kolorektalnim rakom stadijuma 1-3. Oni koji su svakodnevno pili više od četiri šoljice kafe imali su 32 odsto manji rizik od recidiva u poređenju sa osobama koje su pile manje od dvije šoljice dnevno.

– Nejasno je da li ovo može da se primjeni na druge populacije u drugim dijelovima svijeta. Sigurno postoje i drugi faktori, kao što je tačan stadijum tumora, koji utiču na rizik od ponovnog pojavljivanja kolorektalnog karcinoma – kaže dr David A. Grinvald, direktor kliničke gastroenterologije i endoskopije u Mount Sinai Hospital, koji nije bio uključen u studiju.

Oko 20–30 odsto ljudi sa kolorektalnim rakom stadijuma 1–3 doživi recidiv.

– Pacijenti sa kolorektalnim karcinomom stadijuma 2 do 3, međutim, mogli bi da uzmu u obzir nalaze ove studije dok donose odluku o načinu ishrane i životnim navikama – dodao je dr Grinvald.

Može li kafa smanjiti rizik od raka debelog crijeva?

Nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2015. takođe je pokazalo da ispijanje najmanje četiri šoljice kafe dnevno značajno smanjuje rizik od recidiva i smrti kod ljudi sa 3 stadijumom raka debelog crijeva.

U studiji iz 2016. zaključeno je da ispijanje više od 2,5 šolje kafe svakog dana smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 54 odsto, dok je drugo istraživanje iz 2020. povezivalo konzumiranje kafe sa povećanim preživljavanjem kod ljudi sa uznapredovalim ili metastatskim kolorektalnim karcinomom.

Međutim, studije o kafi i kolorektalnom karcinomu su nedosljedne. Meta-analiza iz 2018. sprovedena u Japanu nije pronašla dovoljno dokaza da pokaže da kafa utiče na rizik od raka debelog crijeva.

– Najvažnije što može da se uradi da se smanji rizik od recidiva kolorektalnog karcinoma jeste da pacijenti sarađuju sa onkologom i poštuju njegove preporuke – ističe dr Grinvald.

Iako ne postoje ubjedljivi dokazi, određena svojstva kafe – kao što su kofein, flavonoidi i polifenoli – mogu da spriječe širenje raka ili zaštite cćlije od oštećenja.

– Pijenje kafe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa – stanja u kojem postoji previše nestabilnih molekula u tijelu, što dovodi do oštećenja tkiva. Druga mogućnost jeste da kafa može uticati na mikroorganizme tako što potpomaže efekte hemoterapije na ćelije raka, sprečavajući ponovnu pojavu. Ispijanje kafe može i da poboljša funkciju jetre kod ljudi sa kolorektalnim karcinomom – kaže dr Misag Karimi, onkolog.

Dr Karimi dodaje da ove mogućnosti predstavljene u novoj studiji tek treba da budu potvrđene dodatnim istraživanjem.

Nije jasno koliko su tačno kafe učesnici studije pili, jer su istraživači koristili podatke koje su sami prijavili. Standardne šolje za kafu generalno su manje u Еvropi nego u Sjedinjenim Državama, tako da je verovatno da bi optimalni prijavljeni opseg od tri do pet šolja dnevno značio manje šolja kafe u drugim dijelovima svijeta.

Istraživači takođe nisu precizirali da li su učesnici pili kafu sa kofeinom ili bez kofeina, iako su primjetili da većina ljudi u Holandiji pije kafu sa kofeinom.

Šta može da se učini da se smanji rizik od raka debelog crijeva

Starost, genetika, porodična istorija i inflamatorna bolest crijeva mogu povećati rizik od raka debelog crijeva.

Nema dovoljno dokaza da bi stručnjaci preporučili ispijanje kafe kako bi se smanjio rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma ili spriječila ponovna pojava nakon uspostavljanja dijagnoze.

Ali, redovno vježbanje, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola, prestanak pušenja i ishrana bogata vožem, povrćem i cijelim žitaricama i malo crvenog mesa i prerađene hrane mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Većina ljudi trebalo bi da ode na pregled sa 45 godina pa čak i ranije ako imaju porodičnu istoriju raka debelog crijeva.

(e-klinika)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: