Izvor:
Indeks
06.05.2025
11:08
Komentari:
0Bijeli luk je temelj gotovo svake kuhinje – ali većina nas ga koristi pogrešno. Ne u smislu količine, već u načinu pripreme. A upravo tu leži razlika između mirisnog, aromatičnog začina i onog gorkog, spaljenog okusa koji od njega možemo dobiti. Evo koje su to najčešće greške u kuvanju sa bijelim lukom.
Кад насјецкате или згњечите бијели лук, ослобађа се ензим алицин, који је заслужан за његов снажан мирис и антибактеријска својства. Али ако га одмах баците на врућу таву, већина тог корисног споја нестане прије него што јело и почне мирисати.
Пустите га да одстоји барем 10 минута након сјецкања прије него га термички обрадите.
Пржите га на великој топлоти
Бијели лук не воли јако вруће таве. Ако га додајете у уље које је већ јако загријано, изгорјеће за неколико секунди и дати јелу горак окус. Боља опција је да уље лагано загријавате с бијелим луком или да га додате након што поврће већ пусти сокове.
Ако користите бијели лук на више начина - на примјер, згњечен и кратко пржен у уљу, па уз то додајете и сирови чешњак – знајте да ће сваки дати потпуно другачији окус јелу. Свјежи је љут, пржени је сладак. Не мијешајте их насумично – искористите их циљано према рецепту и окусу који желите постићи.
Од бијелог лука можете направити и пасту која је практична за кориштење у јелима, а даће им богат окус.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu