Naučne prednosti kave često se istražuju pa je tako i nova studija objavljena u časopisu National Kidney Foundation otkrila da redovna konzumacija kafe smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.
Studija je analizirala genetske podatke od gotovo 572.000 ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva i Finske, a vodile su je dr. Suzana C. Larson s Instituta za medicinu okoliša u Stokholmu, i Suai Juan sa švedskog Univerziteta Upsala.
"Naša otkrića snažno upućuju na to da redovna konzumacija kave smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Prelazak s, na primjer, jedne šolje dnevno na jednu i po šolju dnevno, smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca za 40 odsto", rekla je Larson.
Studija sugeriše da više od 500.000 ljudi svake godine zatraži hitnu pomoć zbog bubrežnih kamenaca, što doprinosi statistici da ova bolest pogađa oko 15% stanovništva. Ipak, ovo nije prvo istraživanje koje je pronašlo povezanost između konzumacije kafe i smanjenog rizika od bubrežnih kamenaca, ali je prvo koje je proučavalo kako genetika utiče na vezu između kafe i bubrežnih kamenaca.
Naučnici su naveli nekoliko razloga zašto kafa može pomoći u smanjenju pojave bubrežnih kamenaca. Jedan od njih je da kofein povećava protok mokraće što predstavlja važan zaštitni faktor protiv razvoja bubrežnih kamenaca. Takođe, kofein može smanjiti adheziju kristala kalcijumovog oksalata na stanice bubrega, dodali su.
Istraživači su naglasili i da je potrebno više istraživanja na ovu temu i da se uvijek najbolje prvo konzultirati sa svojim ljekarom, piše msn.