Izvor:
Kurir
24.12.2024
05:00
Komentari:
0Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i poznat je po svojim blagotvornim efektima na opšte zdravlje i vitalnost.
Међутим, није погодан за свакога, па је важно знати у којим ситуацијама га треба избјегавати.
Ђумбир садржи гингероле, једињења која имају антиинфламаторно, аналгетичко и антипиретичко дејство. Ове супстанце су кључне за превенцију и ублажавање симптома хроничних инфламаторних болести.
Особе са улцерозним колитисом и инфламаторним обољењима цријева могу да имају непријатне реакције ако уносе ђумбир у већим количинама.
Особе са поремећајем згрушавања крви требало би да га избјегавају, јер ђумбир подстиче циркулацију и може да повиси крвни притисак.
Труднице, нарочито у посљедње двије недјеље трудноће, требало би да избјегавају овај зачин, јер може изазове контракције материце.
Особе које се спремају за хируршке захвате требало би да прескоче ђумбир, јер може да повећа ризик од обилнијег крварења.
Особе које узимају одређене лијекове, као што су лијекови за срце, антихистаминици, лијекови против тумора или лијекови за мршављење, треба да се посавјетују са љекаром прије него што почну да користе ђумбир.
Ђумбир у храни и пићима побољшава варење, помаже у санирању прехладе, а топле облоге од ђумбира могу да смање напетост, болове и грчеве.
Ипак, иако има много корисних својстава, важно је бити умјерен.
Фитотерапеути саветују да не прелазите дозу од четири грама дневно, јер веће количине могу да изазову гасове, надимање и жгаравицу.
Najnovije
Najčitanije
13
52
13
40
13
25
13
24
13
17
Trenutno na programu