Large banner

Ko i zašto bi trebalo da izbjegava đumbir

Izvor:

Kurir

24.12.2024

05:00

Komentari:

0
Ко и зашто би требало да избјегава ђумбир

Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i poznat je po svojim blagotvornim efektima na opšte zdravlje i vitalnost.

Међутим, није погодан за свакога, па је важно знати у којим ситуацијама га треба избјегавати.

Ђумбир садржи гингероле, једињења која имају антиинфламаторно, аналгетичко и антипиретичко дејство. Ове супстанце су кључне за превенцију и ублажавање симптома хроничних инфламаторних болести.

Ко би требало да избјегава ђумбир

Особе са улцерозним колитисом и инфламаторним обољењима цријева могу да имају непријатне реакције ако уносе ђумбир у већим количинама.

Особе са поремећајем згрушавања крви требало би да га избјегавају, јер ђумбир подстиче циркулацију и може да повиси крвни притисак.

Труднице, нарочито у посљедње двије недјеље трудноће, требало би да избјегавају овај зачин, јер може изазове контракције материце.

Особе које се спремају за хируршке захвате требало би да прескоче ђумбир, јер може да повећа ризик од обилнијег крварења.

Особе које узимају одређене лијекове, као што су лијекови за срце, антихистаминици, лијекови против тумора или лијекови за мршављење, треба да се посавјетују са љекаром прије него што почну да користе ђумбир.

Здравствене предности ђумбира?

Ђумбир у храни и пићима побољшава варење, помаже у санирању прехладе, а топле облоге од ђумбира могу да смање напетост, болове и грчеве.

Ипак, иако има много корисних својстава, важно је бити умјерен.

Фитотерапеути саветују да не прелазите дозу од четири грама дневно, јер веће количине могу да изазову гасове, надимање и жгаравицу.

Podijeli:

Large banner