Mnogi često jedu tunjevinu, ali nutricionisti upozoravaju da ova riba, ukoliko se jede svakog dana, prije svega ona iz konzerve, može da ugrozi zdravlje trudnica i djece.
Na našem tržištu posljednjih godina sve je bogatija ponuda ribe, pa ih ljekari i nutricionisti preporučuju za ishranu jer je bogata omega-tri masnim kiselinama, a neizostavna je i u vrijeme posta.
Ipak, nisu sve vrste ribe dobre za naše zdravlje i na to upozoravaju dijetetičarka Mišel Rutenštajn iz Njujorka i njena koleginica, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja i vanredna profesorka na Univerzitetu Južne Floride Lora Rajt.
Posebno bi trudnice trebalo da povedu računa o izboru ribe. Određene vrste ne bi trebalo davati ni djeci.
"Tunjevina je bogat izvor vitamina B6 i B12, koji pomaže u održavanju imunološkog, hormonskog i nervnog zdravlja", precizirala je Rajtova.
Međutim, tunjevina nije sjajan izvor antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina.
"Ona, takođe, sadrži i visok nivo žive, pa ako uživate u njoj, pokušajte da je ograničite na jedan ili dva puta nedjeljno", upozorila je Rajtova.
Zbog velikog prisustva žive, mala djeca i žene koje su trudne ili doje možda će morati potpuno da je izbjegavaju.
Ishrana bogata ovom ribom može da spreči 750.000 prevremenih smrti
"Žena koja ima oko 60 kilograma može da pojede dvije konzerve lake tunjevine ukupne težine 300 grama u nedjelji. Dijete od četiri ili 5 godina treba da jede samo oko 150 grama svijetle tunjevine nedjeljno. Pritom, trebalo bi da izbjegavaju konzervisanu tunjevinu u komadićima u potpunosti, a žene u reproduktivnom dobu ne bi trebalo da jedu više od 200 grama nedjeljno", istakla je Rajtova.
Konzumiranje sirovih ili nedovoljno kuvanih životinjskih proizvoda dovodi trudnice u opasnost da se zaraze listerijom, dodala je Rajtova.
Obje nutrcionistkinje su saglasne da bi na jelovniku trudnica i djece, ali i generalno svih ljudi, češće trebalo da budu losos, sardine i iverak.
"Losos je pravi izbor. Ima mnogo omega-3 masti koje pomažu kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju mozga, takođe ima mnogo proteina", rekla je Rajtova. Ona dodaje:
"Istraživanja pokazuju da omega-3 masti smanjuje ukupnu smrtnost od srčanih bolesti. Dalje, omega-3 utiču na smanjenje visokog krvnog pritiska i znatno smanjenje triglicerida. Pored kardiovaskularnih prednosti, omega-3 takođe imaju antiinflamatorna svojstva, što ih čini korisnim za one koji pate od artritisa".
"Sardine su bogate eikozapentaenskom kiselinom (ЕPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA) – omega-3 masnim kiselinama, koje pružaju antiinflamatorne koristi za zdravlje srca", istakla je Rutenštajnova.
"Sardine takođe imaju jedinstven nutritivni profil jer su bogate kalcijumom, koji pomaže zdravlju kostiju i pravilnom radu srca", rekla je ona, a Rajtova je navela i da imaju visok sadržaj vitamina D.
"Uz to, sardine su jeftine, dovoljno je da kreker namažete senfom i preko stavite sardinu i imate ukusan i zdrav obrok. Možete i da ih prodinstate na ulju, s bijelim i crnim lukom, sa malo limunovog soka, soli i bibera i poslužite uz pirinač. To je takođe zdrav i uravnotežen obrok", objasnila je Rajtova.
Iverak je bogat selenom, kaže Rutenštajnova. Selen je antioksidans važan za srce koji smanjuje upale i oksidativni stres.
"Iverak je takođe dobar izvor vitamina B6, koji je koristan za zdravlje imuniteta, nerava i jetre", dodala je ona.