Kopriva sadrži velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije. Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Еvo kako se pravi čaj od koprive:
Preporučije se čaj od koprive koji se priprema tako što se supena kašika dobro oprane i sitno isjeckane koprive prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji par minuta. Čaj procijediti i piti ga dok je mlak - i u malim gutljajima.
Osim čaja od koprive se mogu napraviti mnogobrojna ukusna jela kao što su čorbe, pite, rolati, salate i slično. Ovaj dragocjen i jeftin lijek sa širokim blagotvornim dejstvom, trebalo bi što češće da se nalazi na našim trpezama.
U proljeće, ali i u jesen sakuplja se korijenje ove biljke, a u avgustu sjemenje. Ako sami berete koprivu, važno je da je dobro operete. Pod mlazom hladne vode neka bude 15 minuta. Stavite rukavice da vas ne bi ožarila, trljajte je i dok ovo budete radili, žare će otpasti.