Ljuta hrana donosi bezbroj blagodeti po zdravlje organizma, ali ovo istraživanje je dokazalo koliko je djelotvorna u liječenju oboljenja od kojeg pate ljudi širom svijeta.
Istraživanja pokazuju da ljuta hrana može značajno da ublaži simptome artritisa i smanji bolove u zglobovima.
Simptomi za artritis su bol i zapaljenje zglobova, crvena koža na mjestu bolnog zgloba i slabost u mišićima. Nauka dokazuje da kapsaicin, jedinjenje koje sadrži ljuta paprika, efikasno reguliše bol u zglobovima i kostima.
Tako se ovaj sastojak može koristiti u mnogim kremama, gelovima ili oblogama, a nauka je dokazala da se njegovo dejstvo na smanjenje bola pokazuje nakon samo 3 nedjelje.
Međutim, kapsaicin može da ima i kontraefekat, da izazove upale i iritacije. Zato je važno da proizvode sa kapsaicinom koristite po uputstvu ljekara.
Ukoliko želite da jedete papriku, onda iskoristite njena ljekovita dejstva u umjerenim količinama, jer svako pretjerivanje u ljutoj hrani može da bude kobno za organizam.