Mesar otkriva kako možete znati da li je piletina stara

29.08.2025

16:36

Komentari:

0
Месар открива како можете знати да ли је пилетина стара

Piletina je izuzetno popularno i relativno jeftino meso, što znači da se ponekad tretira raznim sredstvima kako bi se održao izgled svježeg mesa.

Није лако уочити разлику. Прилично је тешко визуално препознати. Купац ће тек по окусу и текстури препознати када је храна готова. Знам да је тада прекасно, али тешко је то објаснити купцу, било визуално или у разговору. Кад видим комад меса, могу имати сумње, али док га не држим у рукама и детаљно га погледам, не могу знати, а ја сам месар. А камоли купац који не држи свјеже месо у рукама сваки дан рекао је за Загреб Инфо неименовани месар.

Авион

Добра вијест за путнике из Рајанера

Да би се барем дјелимично процијенио квалитет, комад меса потребно је исјећи и помирисати. Без тога, наглашава месар, тешко је дати поуздану процјену. Уосталом, на пијаци се све врти око повјерења, пише Н1.

Како препознати пилетину која није баш свјежа?

Пилетина брзо постаје млитава, појављује се слуз и месо се може наборати. Комади престају бити компактни, посебно ако су кориштене методе за продужење рока трајања. Међутим, нису све пасмине пилића исте, па вриједи узети у обзир да се квалитет одражава и на месу, што зависи од исхране животиње – појашњава, преноси Говорисе.

СЦ Лакташи

Отворен Средњошколски центар у Лакташима

Постоји разлика између домаће и ‘индустријске’ кокоши. Најлакши начин да је препознате је по боји: индустријски узгојена кокош је бијела, док је домаћа кокош жута.

Међутим, месар напомиње да ово није потпуно поуздан тест – неки продавачи понекад користе прехрамбене боје како би индустријску пилетину представили као домаћу.

Пиштољ и застава

Пијан пуцао из пиштоља, одузет му арсенал оружја!

Термичка обрада открива разлике

Али на крају постаје сасвим јасно, јер се разлика не може сакрити у самој припреми пилетине. Индустријски узгојена пилетина је чвршћа од домаће, а садржи и мање масти и течности, која се иначе ослобађа током кухања или печења.

Podijeli:

Large banner