29.08.2025
16:36
Komentari:
0Piletina je izuzetno popularno i relativno jeftino meso, što znači da se ponekad tretira raznim sredstvima kako bi se održao izgled svježeg mesa.
Није лако уочити разлику. Прилично је тешко визуално препознати. Купац ће тек по окусу и текстури препознати када је храна готова. Знам да је тада прекасно, али тешко је то објаснити купцу, било визуално или у разговору. Кад видим комад меса, могу имати сумње, али док га не држим у рукама и детаљно га погледам, не могу знати, а ја сам месар. А камоли купац који не држи свјеже месо у рукама сваки дан рекао је за Загреб Инфо неименовани месар.
Свијет
Добра вијест за путнике из Рајанера
Да би се барем дјелимично процијенио квалитет, комад меса потребно је исјећи и помирисати. Без тога, наглашава месар, тешко је дати поуздану процјену. Уосталом, на пијаци се све врти око повјерења, пише Н1.
Пилетина брзо постаје млитава, појављује се слуз и месо се може наборати. Комади престају бити компактни, посебно ако су кориштене методе за продужење рока трајања. Међутим, нису све пасмине пилића исте, па вриједи узети у обзир да се квалитет одражава и на месу, што зависи од исхране животиње – појашњава, преноси Говорисе.
Друштво
Отворен Средњошколски центар у Лакташима
Постоји разлика између домаће и ‘индустријске’ кокоши. Најлакши начин да је препознате је по боји: индустријски узгојена кокош је бијела, док је домаћа кокош жута.
Међутим, месар напомиње да ово није потпуно поуздан тест – неки продавачи понекад користе прехрамбене боје како би индустријску пилетину представили као домаћу.
Хроника
Пијан пуцао из пиштоља, одузет му арсенал оружја!
Али на крају постаје сасвим јасно, јер се разлика не може сакрити у самој припреми пилетине. Индустријски узгојена пилетина је чвршћа од домаће, а садржи и мање масти и течности, која се иначе ослобађа током кухања или печења.
Svijet
2 sedm
0Društvo
2 sedm
0Hronika
2 sedm
0Svijet
2 sedm
0Najnovije
Najčitanije
08
17
08
14
08
14
08
13
08
08
Trenutno na programu