02.04.2024
08:16
Komentari:
0Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.
Узгајају се и конзумирају широм свијета, а углавном се једу сирове као поврће за салату.
5 најбољих здравствених предности ротквице
Ротквице имају једињење које се може претворити у сулфорафан. Ова фитокемикалија богата је сумпором, а позната је по томе што позитивно дјелује на смањење упала.
Ротквице су погодне за срце захваљујући томе што су извор сулфорафана, као и других биљних једињења, попут антоцијана. Са заштитним антиоксидативним дејством, ова биљна једињења помажу у смањењу упалних оштећења изазваних оксидативним стресом, процесом који игра кључну улогу у настанку срчаних болести, пише "Good Food".
И листови и коријен ротквице су извор антиоксиданата са листовима који снабдијевају флавоноле као што је епикатехин, а коријени снабдијевају једињења попут пирогалола и других фенола. Ротквице такође садрже витамин Ц, који заједно са другим фитонутријентима помаже у заштити ћелија тијела од штетних ефеката старења или нездравог начина живота.
Ротквице садрже природно једињење против гљивица (РсАФП2) које може бити ефикасно против кандиде.
Najnovije
Najčitanije
12
31
12
21
12
11
12
07
12
04
Trenutno na programu