Istraživači sa Džordž Vašington Univerziteta u studiji objavljenoj 7. septembra otkrili su da su mnogi popularni omega 3 suplementi – užegli. Dobijeni od biljaka (algi), kao i od morskih plodova (riba i krila), omega-3 suplementi, koji se ponekad prodaju i kao riblje ulje, često se uzimaju zbog istraživanja koja pokazuju da ovi dodaci ishrani mogu da pruže određene zdravstvene koristi. To je i bio razlog da se istraživači pozabave kvalitetom ovih suplemenata.
Užegli omega 3 suplementi nemaju zdravstvenu korist kao svježi
U studiji naučnika sa Džordž Vašington Univerziteta akcenat je stavljen na svježinu omega 3 suplemenata. Međutim, rezultati istraživanja pokazali su da su mnogi od tih suplemeneta užegli. Užeglost se mjeri količinom oksidacije ulja u dodatku, jer kako suplementi postaju sve više oksidirani, nutritivna korist koju potrošač ima u stvari je sve manja.
– Naša studija pokazuje da mnogi od ovih suplemenata nisu svježi i stoga možda neće pružiti potencijalnu zdravstvenu korist. Nalazi takođe upućuju da potrošači ne dobijaju ono što su platili – upozorava dr Leigh A. Frame, profesorka kliničkih istraživanja na Džordž Vašington Univerzitetu, a istraživanje u vidu članka pod nazivom „Višegodišnja analiza užeglosti 72 dodatka omega-3 ulja morskih i mikroalgi“ objavljen je u časopisu Žurnal of Dietri Suplements.
Aroma otežava da se primeti da li su omega 3 suplemeti svježi ili užegli
Viši nivoi omega-3 imaju veze sa širokim spektrom prednosti za više organa, uključujući mozak i oči, ali najčešći razlog njegove popularnosti kod potrošača je pomoć kardiovaskularnom sistemu. S tim u vezi istraživači su tokom 6 godina sproveli istraživanje i testirali 72 najpopularnije marke omega-3 suplemenata, koristeći preporučene granice užeglosti koje je dobrovoljno postavio GOЕD – Gglobalna trgovinska grupa, koja predstavlja proizvođače omega-3 suplemenata.
Istraživači su otkrili da je ukupno 45 odsto aromatiziranih i nearomatiziranih dodataka testirano pozitivno na užeglost, pri čemu je 32 procenata aromatiziranih dodataka bilo pozitivno, a 13 procenata pilula bez ukusa. Međutim, dodate arome mogu da prikriju užeglost suplemenata. Dok je oksidacija prisutna u aromatičnim suplementima, što ukazuje na pozitivan nivo užeglosti, profesorka Frame kaže da njena količina nije u potpunosti poznata zbog jedinjenja ukusa, koja, u stvari, prikrivaju stepen užeglosti.
– Aroma potencijalno maskira svježinu omega-3 suplemenata na dva načina. Ako su dodaci ribljeg ulja svježi, oni neće imati riblji ukus ili miris. Aroma može da ih prikrije, ali takođe i otežava istraživačima da odrede nivo oksidacije i kvalitet suplemenata – istakao je Jacob Hands, vodeći autor studije i student medicine na GNj School of Medicine and Health Sciences.
Važno je da potrošači znaju šta kupuju
Iako postoje kompanije, odnosno takozvana „treća strana” kao što su ConsumerLab.com i U.S. Pharmacopeia, koje testiraju vitamine i suplemente kako bi potvrdili čistoću supstanci na etiketi, čak i brendovi koji su testirani ne mogu da garantuju svežinu, objašnjava profesorka Frame.
– Na svježinu ovih suplemenata može da utiče mnogo različitih faktora, uključujući koliko dugo i gde se čuvaju prije nego što stignu do potrošača. Važno je da potrošači znaju šta kupuju i koliko je proizvod svež. Upravo sada, budući da Uprava za hranu i lijekove FDA reguliše suplemente kao hranu a ne lekove, kupci nemaju garanciju da dobijaju zdravstvene beneficije za koje plaćaju – navodi dr Frame i apeluje na potrošače da budu oprezni prilikom omega 3 suplemenata, posebno onih aromatizovanih, jer upravo dodaci sa raznim ukusima i mirisima mogu da prikriju svježinu i kvalitet dodatka ishrani koji se ciljano uzima zbog nekog problema.
(Telegraf)