Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za naporan ostatak dana. Iako je nekada često bila na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u vaš jelovnik.
Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.
Kukuruzno brašno ili griz veoma pozitivno utiču na opšte zdravlje ljudi. Palenta ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji su suočeni sa preosjetljivošću na gluten, zasitna je i preporučuje se svim uzrastima.
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcionisanje naših crijeva. Kukuruz takođe sadrži velike količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima veoma malo kalorija, pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i lako, ukus joj je vrlo blag i prijatan, zasitna je, a uz to ne stvara osjećaj težine u stomaku.
Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedjeljno, jer čisti crijeva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare. Pored toga, za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite kašičicu soli i kašičicu masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dvije i po kašike palente. Miješajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta. Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno sjeme, sjemenke suncokreta, ajvar, a možete da je prelijete i s toplim mlijekom.
Savjet: Prilikom miješanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike.