Izvor:
Krstarica
10.03.2024
13:25
Komentari:
0Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za naporan ostatak dana. Iako je nekada često bila na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u vaš jelovnik.
Представља једну врло здраву намирницу која се прави од кукурузног гриза, а можете је пронаћи у кесицама и разним паковањима, а припрема се на безброј начина.
Кукурузно брашно или гриз веома позитивно утичу на опште здравље људи. Палента не садржи глутен, па је погодна за све оне који су суочени са преосјетљивошћу на глутен, заситна је и препоручује се свим узрастима.
Палента садржи природне масти, односно каротеноиде, а управо су те здраве масти заслужне за боље функционисање наших цријева. Кукуруз такође садржи велике количине фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.
Захваљујући кукурузу, палента има веома мало калорија, па је идеалан оброк за мршављење. Једна је од најбољих и најефикаснијих намирница које се препоручују за конзумацију, јер се припрема брзо и лако, укус јој је врло благ и пријатан, заситна је, а уз то не ствара осјећај тежине у стомаку.
Паленту би требало да конзумирамо бар једном недјељно, јер чисти цријева и убрзава метаболизам, а потпуно је непотребно да вам говоримо колико је здравији избор од пекаре. Поред тога, за припрему вам је потребно свега 5 минута.
За једну порцију ставите 2 дл воде да прокључа, ставите кашичицу соли и кашичицу масти или уља. Кад вода проври, склоните са рингле и додајте двије и по кашике паленте. Мијешајте на нижој температури два до три минута. Паленти можете додати сир, кајмак, ланено сјеме, сјеменке сунцокрета, ајвар, а можете да је прелијете и с топлим млијеком.
Савјет: Приликом мијешања препоручује се употреба дрвене кашике, због саме оксидације, до које може доћи при употреби металне кашике.
Najnovije
Najčitanije
23
00
22
58
22
43
22
40
22
36
Trenutno na programu