Jeftina hrana koja nam je dostupna tokom cijele godine doprinosi zdravom radu srca, ali jedete li je dovoljno?
Sebnem Unluisler, genetski inženjer sa Londonskog instituta za regeneraciju, objasnio je da tri povrća bogata hranljivim sastojcima mogu da produže dugovječnost i opšte blagostanje.
„Ishrana igra ključnu ulogu u uticaju na epigenetske procese, utičući na ekspresiju gena i, posljedično, na zdravstvene ishode."
Unluiser je preporučio da jedete povrće koje je prepuno esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata.
„Oni pomažu u podršci imunološkoj funkciji, promovišu zdravlje srca i potencijalno smanjuju rizik od određenih bolesti“, rekao je Unluiser.
1. Brokoli
Bogat ključnim hranljivim materijama kao što su vitamini C i K, vlaknima i raznim antioksidansima, brokoli je superhrana. „Takođe sadrži sulforafan, jedinjenje povezano sa potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući svojstva protiv raka“, kaže Unluiser.
2. Spanać
Spanać je još jedan izvor hranljivih materija, koji sadrži visok nivo vitamina A, C i K, kao i gvožđa, kalcijuma i folata. „Ona je takođe bogata antioksidansima i povezana je sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući zdravlje srca i poboljšano varenje“, rekao je stručnjak.
3. Slatki krompir
Narandžasta hrana je odličan izvor složenih ugljenih hidrata i bogata je dijetalnim vlaknima, vitaminima A i C i mineralima kao što je kalijum.
„Oni nude zdraviju alternativu običnom krompiru i imaju niži glikemijski indeks, što znači da obezbjeđuju postepeno i trajno oslobađanje energije koja pomaže u upravljanju nivoima šećera u krvi, smanjuje glad i promoviše metaboličko zdravlje.“
Kada je u pitanju specifična količina ovog povrća za jelo, Unluisler je preporučio da ove tri opcije uključite u svoje obroke tri do četiri puta nedjeljno,