Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave.
Neke od njih mogu značajno da utiču na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput insulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da reguliše insulin.
Dijetetičarka i nutricionistkinja, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.
1. Slatke energetske pločice
Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Takođe, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati insulinsku rezistenciju.
- Previše šećera može uzrokovati brze promjene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema s insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme - objasnila je dijetetičarka.
2. Krekeri
Prerađeni krekeri, pod šta mogu spadaju i perece, čips od krompira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinisane žitarice, visok udio natrijuma i nezdrave masti. Nanavati upozorava:
- Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafinisanih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi - rekla je ona.
Dodaje da konzumacija prekomjerne količine natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam.
- Nezdrave masti, kao što su djelimično hidrogenisana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te da utiče na metabolizam - zaključila je nutricionistkinja.