Uz ovaj napitak okrijepite svoja pluća za sedam dana.
Jabuka pogodno djeluje na iskašljavanje, stimuliše uklanjanje sekreta i čisti respiratorni sistem.
Jabuke mogu da smanje simptome upale i iritacije u respiratornom sistemu. One sadrže vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Pored toga, jabuke su odličan izvor vitamina C (samo jedna jabuka sadrži oko 1.500 mg ove hranljive materije) i flavonoida. Pomažu u hranjenju kože i jačanju imuniteta.
Luk je vrijedan izvor alicina. Tokom sječenja, pretvara se u alicin. Alicin ima antimikrobna svojstva koja su važna za ublažavanje plućnih i respiratornih infekcija. Luk takođe ima mukolitičke i ekspektorantne efekte koji pomažu u liječenju kašlja i izbacivanju sluzi.
On je prirodni tonik za respiratorni trakt, koji doprinosi smanjenju upale i njihovom čišćenju. Luk sadrži jedinjenja sumpora koja daju povrću karakterističan ukus i aromu. Oni prodiru u tijelo i eliminišu bakterije i gljivične mikroorganizme. Oni takođe stimulišu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca: pružaju zaštitu tijelu.
Korijen đumbira uspješno liječi teške napade kašlja. Đumbir je poznat po svojim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima.
Bijeli luk se odlikuje antibiotskim i ekspektorantnim dejstvom. Oni doprinose eliminisanju klica koje izazivaju kašalj. Ovi kvaliteti, pored svojih antiinflamatornih svojstava, pomažu u čišćenju respiratornog trakta i smanjenju upale.
Pored toga, bijeli luk pomaže u jačanju imunog sistema povećavajući proizvodnju antitijela koja se bore protiv virusa i bakterija.
Cimet ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva. Vjeruje se da ima mnoga ljekovita i umirujuća svojstva i često se koristi u kineskoj medicini.
Sastojci
- 2 jabuke
- 1 crni luk
- 2 čena bijelog luka
- korijen đumbira
- 2 štapića cimeta
- 1 litar vode
Priprema
Sve sastojke dobro operite tako što ćete ih potopiti u hladnu vodu u koju ste dodali 1 kašiku sode bikarbone.
Ostavite ih 15 minuta, a zatim isperite čistom vodom. Isjeckajte jabuke, luk, đumbir i bijeli luk. Stavite ih u šerpu i prelijte vodom. Dodajte cimet. Nakon što provri, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta.
Isključite šporet i ostavite čaj da se hladi na ringli. Zatim čaj procijedite prije upotrebe. Po želji popijte sa malo meda i kriškom limuna. Pijte 7 dana 3-4 puta dnevno po 1 šoljicu, prenosi b92.