Kada je u pitanju rizik od raka pluća prvo se pomisli na pušenje ili zagađenje vazduha, ali naučnici su otkrili intrigantnu vezu između ove bolesti i kvaliteta ishrane.
Istraživači sa Univerziteta Florida i Univerziteta Kentaki otkrili su da bi molekul glikogena, koji skladišti prosti šećer glukoze, potencijalno mogao da djeluje kao pokretač nekih vrsta raka pluća.
Glikogen je pronađen na višim nivoima u uzorcima ljudskog tkiva adenokarcinoma pluća, tipa odgovornog za 40 procenata karcinoma pluća širom svijeta. U testovima na miševima, tim je otkrio da više glikogena pomaže raku pluća da raste brže, dok je oduzimanje molekula ograničilo rast tumora, piše Science alert.
Istraživači već neko vrijeme posmatraju glikogen i njegovu vezu sa različitim vrstama raka. Čini se da ovaj izvor energije može da djeluje kao „poslastica“ za ćelije raka, dajući mu gorivo da raste dovoljno brzo da nadvlada naš prirodni imuni sistem, piše Nova.
Znamo da glikogen dolazi iz ugljenih hidrata koje jedemo i da je važna rezerva goriva u našim mišićima u koju naša tijela koriste kada vježbamo. U suštini, skladišti se glukoza koja nije potrebna odmah. To je takođe nešto što se dešava kao rezultat dijete sa visokim sadržajem masti i ugljenih hidrata.
Biće potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdila veza sa ishranom i rakom pluća kod ljudi, ali izgleda da ovdje postoji neka vrsta povezanosti.
„Dugoročno gledano, naš pristup prevenciji raka treba da odražava uspjeh kampanje protiv pušenja – stavljajući veći naglasak na svijest javnosti i strategije koje promovišu zdraviji izbor u ishrani kao osnovnu komponentu prevencije bolesti“, kaže Ramon San, molekularni biolog s Univerziteta Floride.
Treba napomenuti da su viši nivoi glikogena zabilježeni samo u uzorcima tkiva adenokarcinoma pluća kod ljudi, ne i kod drugih vrsta raka pluća.
„Rak pluća se tradicionalno ne smatra bolešću koja je povezana sa ishranom“, kaže San. „Bolesti poput raka pankreasa ili raka jetre, da. Međutim, kada je u pitanju rak pluća, rijetko se raspravlja o ideji da bi ishrana mogla da igra ulogu.“
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Metabolism.