10.09.2025
12:26
Komentari:
0Nova studija Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija otkriva da svakodnevna konzumacija napitka sa kakao flavanolima može da preokrene gubitak pamćenja povezan sa starenjem kod zdravih starijih osoba.
Истраживање се фокусирало на дентатни гирус, кључни подрегион хипокампуса одговоран за функцију памћења, која обично опада са годинама.
У рандомизованом клиничком испитивању, учесници старости од 50 до 69 година, који су конзумирали какао напитак са високим садржајем флаванола током три мјесеца, показали су побољшану активност у овом региону мозга и значајно побољшање памћења. Неки су чак показали способност памћења сличну као деценијама млађи људи.
Специјално формулисан какао напитак сачувао је природне флаваноле који се често губе током редовне обраде чоколаде, што га је учинило јединствено ефикасним.
Занимљивости
Јесен доноси најбоље промјене за ова три знака
Иако се флаваноли налазе и у чају, воћу и поврћу, не пружају сви извори исте користи за мозак. Истраживачи наглашавају да типични чоколадни производи не би требало да замијене овај третман због ниског садржаја флаванола и високог садржаја шећера.
Ово откриће нуди наду да би исхрана могла да побољша здравље мозга и помогне у борби против деменција код старије популације.
Najnovije
Najčitanije
15
13
15
11
15
07
15
07
15
00
Trenutno na programu