Stvara osjećaj nelagode

Nutricionista otkriva kako smanjiti nadutost

  • Izvor: Kurir
  • 14.10.2024. 21:04

Nadutost je česta pojava koja mnogima stvara osjećaj nelagode, pritiska i punoće u stomaku. Iako nije ozbiljno stanje, može značajno da utiče na svakodnevni život, a krivca treba tražiti prije svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima.

- Iako je povrće neophodno za zdravu ishranu, neke vrste mogu da izazovu gasove i nelagodu - kaže na Instagramu nutricionista Nataša Aleksić i otkriva vrste koje bi trebalo izbjegavati, kao i one koje možete slobodno da jedete bez straha od toga da vam stomak izgleda kao balon.

Povrće koje izaziva nadimanje

Kupus: Bogat je vlaknima i prirodnim šećerima (kao što je rafinoza) koji se fermentišu u crijevima, što dovodi do nadimanja

Karfiol: Sadrži složene šećere koje je teško svariti, što često izaziva gasove

Brokoli: Sličan karfiolu, sadrži složene šećere i vlakna koja mogu da izazovu tegobe

Crni luk i beli luk: Oboje sadrže fruktane, vrstu složenih ugljenih hidrata koji su teški za varenje 

Pasulj: Dobro poznat po izazivanju gasova zbog oligosaharida (posebno rafinoze), koje bakterije u crijevima fermentišu

Povrće koje smanjuje tegobe

Krastavac: Bogat vodom, lako svarljiv, pomaže u hidrataciji i smanjuje nadimanje

Tikvice: Lagane za varenje, sadrže puno vode i smiruju stomčne tegobe 

Šargarepa: Iako sadrži vlakna, ona su blaga za stomak, pa ovo povrće obično ne izaziva nadimanje

Spanać: Sadrži lako svarljiva vlakna i visok procenat vode, pomaže u hidrataciji 

Paprike: Lagane i bogate vodom, rijetko izazivaju nadimanje

Celer: Zbog visokog sadržaja vode i niskog nivoa vlakana, celer pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti i nadimanja

Mali trikovi

Topla voda i limun - ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali malo soka od limuna - tako ćete razbuditi probavni sistem i doprinijeti njegovom boljem radu.

Jutarnja joga - neki položaji ove drevne vještine mogu da stimulišu rad probavnog sistema. Lezite na leđa, savijte desno koljeno i povucite ga prema grudima. Duboko udahnite i na izdisaj dignite glavu i ramena sa poda, a koljeno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite opisanu vježbu tri puta desnom nogom, a potom i tri puta lijevom.

Jedite polako – ako vam je teško da polako žvaćete, pokušajte da odložite viljušku kada su vam usta puna. Ako ispraznite svoj tanjir prije svih ostalih za stolom, vjerovatno jedete prebrzo. Svaki obrok treba da traje dvadesetak minuta.

Ne pijte tokom jela - ma kako da je važno da tokom dana pijete mnogo tečnosti, nemojte to da radite tokom obroka. Pijući je tokom jela spirate hranu prebrzo i na taj način razvodnjavate dobre bakterije i sprečavate ih da pomognu tijelu da dobro svari hranu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: