Savjet

Nutricionista tvrdi da treba izbjegavati salatu od paradajza i krastavaca

  • Izvor: B92
  • 26.05.2024. 15:58

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja - jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

Ruski nutricionista Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna.

"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crijevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta", objašnjava nutricionista.

Užas u Španiji: Golman ostao da leži nakon udarca, prekinuta utakmica

Užas u Španiji: Golman ostao da leži nakon udarca, prekinuta utakmica

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osjetljivim crijevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Dejan Bodiroga: BiH od početka nije imala smisla, a kamoli sada

Dejan Bodiroga: BiH od početka nije imala smisla, a kamoli sada

Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obje vrste povrća.

Dakle, ukoliko želite da izbjegnete nadimanje i iritaciju digestivnog trakta, izbjegavajte ovu kombinaciju.

Pratite nas i putem Vibera