Svježa paprika bogata je sastojcima koji na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik.
Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.
Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.
Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline. S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. NJeni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.
Kapsaicin sprečava prenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u liječenju neuralgija. Vitamin C stimuliše bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.
Osim nevedenog, ovo povrće povoljno djeluje na očuvanje zdravlja bubrega, creva, mišića i krvnih sudova.