Izvor:
Radio Sarajevo
19.01.2024
19:31
Plastika je gotovo neizbježna u našem svakodnevnom životu, ali nedavno istraživanje bacilo je svjetlo na potencijalnu prisutnost mikroplastike u hrani, posebno kad je u pitanju korištenje plastičnih dasaka za rezanje. Ali, koliko je ovaj potencijalni unos mikroplastike stvarno zabrinjavajući za naše zdravlje?
Истраживања проведена на даске за резање од полипропилена и полиетилена показала су да свако резање мркве резултира изложеношћу од 1114 честица микропластике.
То поставља питање о могућем ризику за потрошаче, али токсиколог др. Алекс ЛеБеј упозорава да истраживања још увијек не нуде конкретне доказе о негативним учинцима на људско здравље.
Упркос сумњама, др. ЛеБеј истиче да је наука о утицају микропластике на људско здравље још увијек ограничена. Без конкретних доказа о опасности, тренутно је рано доносити коначне закључке.
Иако су даске од бамбуса опција која може смањити ризик, др. ЛеБеау напомиње да је важно избјегавати апсолутизам у оцјени потенцијалних пријетњи, пише Дом и дизајн.
Препоручује се опрез, али наглашава да замјена дасака тренутно није императив, јер унаточ истраживањима, укупни унос микропластике још увијек остаје у границама које не узрокују велику забринутост.
Стога, док истраживања о микропластици настављају расвјетљавати њену присутност у храни, потрошачи могу остати информирани и пратити развој науке прије него што донесу драстичне промјене у својој свакодневној рутини.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu