27.06.2025
14:06
Kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je važan antioksidans, a takođe sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.
Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imunološki sistem.
Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima, prenosi Grand.
Preporučuje se i za snižavanje lošeg holesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.
Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zbog čega je idealna namirnica za dijetu.
Takođe je dobar i za slabokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom.
Osobama koje pate od visokog krvnog pritiska savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentisani kupus pun natrijuma, piše Zadovoljna.rs.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu