A, jako je ukusna

Ova salata može naštetiti - bar tako tvrdi nutricionista

  • Izvor: Agencije
  • 06.06.2024. 06:00

Krastavci, paradajz, kopar, so i biber, malo biljnog ulja – ova jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnoge kontroverze.

Nutricionista Alena Paretska iz Rusije objašnjava ključne razloge iza toga.

Iako mnogi uživaju u salati od krastavaca i paradajza, postoje dokazi da kombinacija svih tih povrća u jednom jelu može djelimično neutralisati sve njihove potencijalne koristi.

Dvije zmije pronađene u veš mašini

Dvije zmije pronađene u veš mašini

To se događa zbog specifičnih komponenata ovih namirnica koje mogu podstaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima.

Paradajz je bogat askorbinskom kiselinom (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji može razgraditi i neutralisati vitamin C.

Osim toga, krastavci su bogati vodom i vlaknima, dok paradajz sadrži mnogo kiselina, što može opteretiti probavni sistem kada se konzumiraju zajedno.

Zbog toga, kod osoba s osjetljivim crijevima, ova salata može izazvati nadutost i iritaciju probavnog trakta, čak i proljev.

Zgodnoj navijačici ispale dojke tokom slavlja, sve prikazano uživo

Zgodnoj navijačici ispale dojke tokom slavlja, sve prikazano uživo

Dodatno, krastavci stvaraju alkalno okruženje zbog svog sastava, dok paradajz ima kiselu prirodu. Ova razlika može dovesti do neutralizacije nekih korisnih spojeva prisutnih u oba povrća, smanjujući njihovu efikasnost, javlja "Klik".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: