Krastavci, paradajz, kopar, so i biber, malo biljnog ulja – ova jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnoge kontroverze.
Nutricionista Alena Paretska iz Rusije objašnjava ključne razloge iza toga.
Iako mnogi uživaju u salati od krastavaca i paradajza, postoje dokazi da kombinacija svih tih povrća u jednom jelu može djelimično neutralisati sve njihove potencijalne koristi.
To se događa zbog specifičnih komponenata ovih namirnica koje mogu podstaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima.
Paradajz je bogat askorbinskom kiselinom (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji može razgraditi i neutralisati vitamin C.
Osim toga, krastavci su bogati vodom i vlaknima, dok paradajz sadrži mnogo kiselina, što može opteretiti probavni sistem kada se konzumiraju zajedno.
Zbog toga, kod osoba s osjetljivim crijevima, ova salata može izazvati nadutost i iritaciju probavnog trakta, čak i proljev.
Dodatno, krastavci stvaraju alkalno okruženje zbog svog sastava, dok paradajz ima kiselu prirodu. Ova razlika može dovesti do neutralizacije nekih korisnih spojeva prisutnih u oba povrća, smanjujući njihovu efikasnost, javlja "Klik".