Izvor:
Agencije
06.06.2024
06:00
Krastavci, paradajz, kopar, so i biber, malo biljnog ulja – ova jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnoge kontroverze.
Нутрициониста Алена Паретска из Русије објашњава кључне разлоге иза тога.
Иако многи уживају у салати од краставаца и парадајза, постоје докази да комбинација свих тих поврћа у једном јелу може дјелимично неутралисати све њихове потенцијалне користи.
То се догађа због специфичних компонената ових намирница које могу подстакнути процесе ферментације у желуцу и цријевима.
Парадајз је богат аскорбинском киселином (витамин Ц), док краставци садрже ензим аскорбиназу који може разградити и неутралисати витамин Ц.
Осим тога, краставци су богати водом и влакнима, док парадајз садржи много киселина, што може оптеретити пробавни систем када се конзумирају заједно.
Због тога, код особа с осјетљивим цријевима, ова салата може изазвати надутост и иритацију пробавног тракта, чак и прољев.
Додатно, краставци стварају алкално окружење због свог састава, док парадајз има киселу природу. Ова разлика може довести до неутрализације неких корисних спојева присутних у оба поврћа, смањујући њихову ефикасност, јавља "Клик".
Najnovije
Najčitanije
14
55
14
42
14
37
14
37
14
22
Trenutno na programu
13:55
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
14:00
Keto kuhinjica
lajfstajl
14:15
Alo Alo S06 EP 04 (R, 12+)
serijski program
14:45
Divlje pčele EP86 (R)
serijski program
15:30
Krvavo cvijeće S02 EP 175 (12+)
serijski program
16:20
Vježbajte sa Lidijom
lajfstajl
16:30
Ko te šiša S01EP01 ( R)
serijski program